Ratko Mladić na slobodi četiri dana?

© AP Photo / Peter Dejong / Ratko Mladić u sudnici u Hagu tokom izricanja presude
Ratko Mladić u sudnici u Hagu tokom izricanja presude - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
General Ratko Mladić zatražiće od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana, da bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratanca u Kalinoviku, kao i grob ćerke u Beogradu.
Ratko Mladić pred izricanje presude u Hagu - Sputnik Srbija
„Ljubi vas deda Ratko!“: General Mladić se uključio u TV „Hepi“, Hag hitno sproveo istragu

Tim odbrane generala Mladića bi ovaj zahtev trebalo da podnese iduće sedmice, a ako dobije zeleno svetlo Haga, general bi najranije u januaru mogao da bude pušten na privremenu slobodu, prenosi RTRS.

Nakon sedam godina provedenih iza rešetaka Haškog tribunala, general Ratko Mladić bi prvi put mogao da kroči na tlo Srpske i Srbije — bar na četiri dana. U nadi da će mu biti odobreno da obiđe grobove najbližih, već iduće sedmice tim generalove odbrane če Mehanizmu u Hagu podneti zahtev za njegovo privremeno puštanje na slobodu. 

Miodrag Stojanović, član tima odbrane generala Ratka Mladića, kaže da od trenutka kada putem fajla upute podnesak za privremeno puštanje na slobodu, sud taj podnesak dostavlja tužiocu, a on ima rok od deset dana da odgovori na ovaj predlog.

„Nakon toga sud donosi odluku po našem predlogu“, rekao je Stojanović.

Da bi u tome i uspeli, Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije morale su da garantuju da će obezbeđivati Mladića na svojoj teritoriji, da će general biti pod strogom kontrolom nadležnih službi i da će na kraju biti vraćen u pritvor. Srbija je tu garanciju dala juče, dok je Srpska to uradila još sredinom novembra. 

„Daje se garancija Vlade Republike Srpske za privremeni boravak generala Ratka Mladića na teritoriji Republike Srpske“, navedeno je iz Vlade RS.

Prvobitna namera bila je da general Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra kako bi prisustvovao obeležavanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali zbog kratkih rokova sve je prolongirano. I porodica i prijatelji nadaju se da će generalov zahtev biti odobren.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala