Ristovski: Rusija nam je najveći prijatelj, ne treba nam NATO-ov „raj“ (video)

© SputnikMaša Radović i Laza Ristovski
Maša Radović i Laza Ristovski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glumac Lazar Ristovski otkrio je za Sputnjik s kojim od svetskih političara bi uporedio Kralja Petra Prvog, da li se i danas stvari rešavaju „preko Albanije“, ali i da li nakon „Belog odela“ inspiraciju nalazi u „žutim prslucima“.

Sa Ristovskim smo razgovarali uoči premijere istorijskog spektakla „Kralj Petar Prvi“, pa smo od poznatog glumca pokušali da saznamo ko je od saveznika iz Prvog svetskog rata, po njegovom mišljenju, do danas ostao iskren prijatelj naše zemlje i naroda.

„To je sigurno Rusija. Car Nikolaj je bio iskreni prijatelj Srba. Tragedija srpska bila bi još veća sigurno da u ono vreme on nije povukao odlučujuće poteze u momentu kad je srpska vojska počela da se povlači preko planina i da strada užasno došavši na more, da nije postavio ultimatum svojim saveznicima da srpskoj vojsci mora da se pomogne, da mora da se dostavlja municija još pre toga. Ali i Francuzi su tradicionalni prijatelji Srbije i bili su saveznici. To što se sad dogodilo na proslavi u Parizu i to što mi nismo dobili mesto gde treba da dobijemo mesto, to stvarno ne služi na čast ovoj novijoj francuskoj politici i vladi“, zaključio je Ristovski.

Našeg sagovornika smo pitali i da li mu se čini da nam i danas, baš kao u „Andergraundu“ pomeraju sat, samo ovog puta Evropska unija sa odlaganjem našeg članstva.

„Da, pomeraju nam sat sigurno, pomeraju nam uslove. Žao mi je što oni, izgleda, Srbiju ne shvataju ipak kako Srbija to zaslužuje. Evo tu je sad i 100 godina od Prvog svetskog rata, kolike su žrtva bile srpske u tom Prvom svetskom ratu, ta velika antička tragedija, ali to izgleda danas nikoga ne zanima. Danas ljude zanimaju novac i interes i tu se sve završava. A mi još o svetu mislimo na jedan emotivan način, što nama služi na čast sigurno. Ali u praktičnom smislu — da li to pomaže nekoj opštoj priči i napretku, to stvarno ne znam.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala