Studenti nemačkom ambasadoru: Pogodio vas „Kosovošvic“ zbog Aušvica

© Foto : twitter/@FicovicFilip Odgovor studenata nemačkom ambasadoru
Odgovor studenata nemačkom ambasadoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici poručili su danas ambasadoru Nemačke u Prištini Heltu da nisu imali nameru da svojim performansom „Kosovošvic“ uvrede Nemačku, već da ukažu na to da se Srbi na Kosovu i Metohiji danas nalaze u sličnoj situaciji kao pred Drugi svetski rat.

Studenti su u otvorenom pismu Heltu, koji je osudio performans „Kosovošvic“ i nazvao ga neprimerenim i odvratnim, naveli da ih je začudilo njegovo reagovanje i pitali ga da li ga je pogodilo što su studenti nosili bele trake na kojima je pisalo „Srbi“ ili zbog podsećanja sveta na moguću humanitarnu katastrofu i ponavljanje slika iz prošlosti.

​„Smatramo da se nalazimo u sličnim prilikama kao pred Drugi svetski rat. Srbi su na KiM proganjani, ubijani, zatvarani, maltretirani, oduzimano im je pravo na slobodu kretanja, slobodu veroispovesti, smešteni su u geta i enklave“, naveli su studenti i nadovezali se pitanjem zašto „’slobodarska i demokratska Evropa‘ ćuti na maltretiranje srpskog naroda od strane Albanaca“, navode studenti.

Studenti su se i zapitali kako Helt, kao istoričar, može da napiše da mu je odvratan performans koji zahteva od Evrope, pa i njega lično, da ne dozvoli da se više nikada i nigde ne ponovi epizoda koncentracionih logora.

„Zar vi, kao istoričar, niste proučili prošlost Srba, Srbije, Kosova i Metohije? Ako jeste, onda znate koliko su Srbi stradali u prošlosti od raznih okupacija, logora i zločina u oba svetska rata“, navodi se u pismu studenata.

Ambasadora pitaju i da li ga je pogodio naziv „Kosovošvic“, zbog paralele sa zloglasnim logorom Aušvicom, uz primedbu da je možda bio adekvatniji naziv „Kosovovac“ i paralela sa Jasenovcem, kog su, kako su primetili, čak nazivali „balkanski Aušvic“.

​Studente je zanimalo i da li je Helta zgrozila scena iz performansa u kojoj se studentima preko rešetaka daje hleb, a uvereni su da ambasador bolje od njih zna zašto je došlo do nestašice hrane na KiM.

Na ambasadorovu opasku da treba da čitaju istorijske udžbenike i ne iznose alternativne činjenice, studenti su odgovorili da bi rado čitali knjige i podsetili ga da vlasti u Prištini sprečavaju i dostavu knjiga napisanih ćirilicom.

Studenti su ponudili da ugoste Helta i sa njim održe akademsku debatu o istoriji, međunarodnom javnom pravu i političkim naukama i pozvali ga da pruži podršku i uzme učešće u studentskim performansima i borbi protiv ugnjetavanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala