Prete Rusiji bolnim posledicama, jer ih „boli srce“

© COS FSB RF / Uđi u bazu fotografijaJedan od ukrajinskih mornara koji je učestvovao u incidentu u Kerčkom moreuzu
Jedan od ukrajinskih mornara koji je učestvovao u incidentu u Kerčkom moreuzu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Moskvu se poslednjih dana vrši veliki pritisak da oslobodi ukrajinske mornare koji su krajem prošlog meseca uhapšeni u Kerčkom moreuzu. Kijev predlaže razmenu mornara, dok Vašington traži da oni budu pušteni i preti Rusiji „bolnim posledicama“ u slučaju da taj zahtev odbije.

Zamenica direktora ruskog Centra za geopolitička istraživanja Natalija Makejeva kaže da niko neće pristati na razmenu, s obzirom da ti mornari nisu ratni zarobljenici.

„Oni su ušli u naše teritorijalne vode, koje su bile ruske i pre vraćanja Krima u sastav Rusije i zadržani su zbog provokacija, koje su i sami priznali“, ističe Makejeva.

Ona ocenjuje da je neodgovorna izjava komandanta ukrajinske mornarice Igora Vorončenka da ga „boli srce“ zbog mornara i da se radi o „čistom pi-aru“.

Američki avion E-8 - Sputnik Srbija
Amerika izvela neplanski let iznad Ukrajine

Kako kaže, ne misli ni da je odluka o slanju brodova bila njegova.

„Ona je doneta na mnogo višem nivou, a vrlo moguće da nije ni doneta u Kijevu“, smatra Makejeva.

U Moskvi podsećaju da su uhapšeni ukrajinski vojnici povredili rusku državnu granicu i ističu da kritike Rusije u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu nisu razlog da se odustane od pravnih procedura.

Američki Stejt department još jednom je pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare, a neimenovani visoki zvaničnik u Vašingtonu je tokom jednog govora čak zapretio da će Rusija, ukoliko to odbije, snositi bolne posledice, a da će „bol biti vremenom samo jača“. On je dodao da je to „stalna poruka Rusima povodom različitih formi agresivnog ponašanja“.

Ime američkog zvaničnika se ne pominje, ali u jednom delu govora on je sebe nazvao predsednikom američko-ukrajinske Komisije za strateško partnerstvo. Ruski mediji podsećaju da je na čelu te komisije sa američke strane državni sekretar Majk Pompeo, a sa ukrajinske — šef diplomatije Pavel Klimkin.

Zvaničnik je istakao da „Rusija mora da pusti posadu i vrati brodove“ i da SAD neće „zatvoriti oči“ pred ovim slučajem.

On je napomenuo da je Vašington već preduzeo mere protiv Rusije. Protiv onih koji su učestvovali u izgradnji Krimskog mosta uvedene su sankcije. Obnovljena je odluka o isporuci oružja Ukrajini, koju je prethodna administracija blokirala. Američki predsednik Donald Tramp je otkazao sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 u Buenos Ajresu. Prema mišljenju američkog zvaničnika, to je jasan signal Rusiji i ako ona to ne razume SAD će nastaviti sa pritiscima.

On smatra i da bi taj incident trebalo da podseti evropske zemlje da je „Severni tok 2“ loša ideja, jer što više gasovoda bude zaobilazilo Ukrajinu, to će ostati manje sredstava za zastrašivanje i odvraćanje Rusije.

Američki brod Karter Hol ulazi u Bosfor - Sputnik Srbija
SAD se pripremaju za ulazak vojnih brodova u Crno more

Komentarišući te poruke iz Vašingtona, politikolog i publicista Vladislav Gulevič ocenjuje da se politika SAD zasniva na tome da se izguraju Rusija i ruski uticaj — ne samo vojni, već i ekonomski, kulturni i tako dalje, a u ovom konkretnom slučaju da se izgura Rusija iz crnomorskog regiona.

„Zbog toga, bez obzira na to kakve ustupke Rusija bude činila, to nikako neće zadovoljiti Vašington, a pojavljivaće se samo nove optužbe. Mislim da će se sve vrteti oko antiruskih sankcija… Ali sve će proći bez puno buke, jer će zapadna zajednica izgubiti interesovanje za to. Temu će, naravno, pokušavati da ožive, ali sve će se odvijati otprilike onako kako je to bilo posle prisajedinjenja Krima Rusiji. U početku su o tome na sve strane trubili, a sada se o tome manje priča“, zaključuje Gulevič.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Moskva spremna na razmenu, s obzirom da je Kijev izrazio spremnost da predloži više od 300 ljudi za razmenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Rusija verovatno razmotriti konkretne predloge o razmeni ukrajinskih mornara, ali da se ne zna da li će na njih i odgovoriti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala