Ne stajte narodu na žulj — Makron ništa nije naučio iz primera Luja XVI

© Sputnik / Irina Kalashnikova / Uđi u bazu fotografijaEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demokratija je u Francuskoj zamenila monarhiju, ali kultura naroda koji na ulicama Pariza izliva svoj gnev zbog nejednakosti nije se promenila, pa bi se danas mogle povući paralele između predsednika Emanuela Makrona i kralja Luja XVI, koji je 1789. godine bogataše poštedeo poreza i to skupo platio, navodi AP.
Pripadnik pokreta žuti prsluci dodaje drva na vatru ispred Trijumfalne kapije u Parizu 24. novembra 2018. - Sputnik Srbija
Nova pesnica: Može li virus „iz gepeka“ zaraziti čitavu Evropu

Francuski radnici bunili su se 1789. godine na ulicama zbog povećanja poreza, ekonomske nejednakosti i neprikosnovenosti vladara, a slični prizori mogli su se videti u francuskoj prestonici i tri protekle subote zaredom.

Luj XVI je svoje poteze svojevremeno platio glavom, podseća američka agencija.

„Ako ljudi porede Makrona sa Lujem XVI, to je upozorenje da on nije naučio lekciju iz istorije. Oni ne žele bukvalno njegovu glavu, ali je to snažna poruka da se osećaju ignorisano“, kaže sociolog Mišel Vjeviorka, preneo je Tanjug.

Makron je juče odustao od povećanja poreza na gorivo, ali je njegov imidž lidera koji se ne može uzdrmati ozbiljno oštećen, zaključuje AP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala