UN pozivaju Ukrajinu da koristi ratno stanje samo u posebnim slučajevima

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bačelet pozvala je Kijev da poštuje ljudska prava i da u skladu s tim koristi mehanizme ratnog stanja samo u izuzetnim slučajevima.

„Pažljivo pratimo situaciju otkad je proglašeno ratno stanje u Ukrajini. Smatram da bi bilo kakve mere koje krše ljudska prava za vreme ratnog stanja u zemlji trebalo da se primenjuju samo ukoliko je neophodno u konkretnim situacijama“, izjavila je ona.

Bačeletova je dodala da bi ograničenja ljudskih prava trebalo da budu proporcionalna, privremena i upotrebljena na određenoj teritoriji.

Ukrajinska vojska u rejonu Donjecka - Sputnik Srbija
Rat može da zahvati celu Ukrajinu

„Ne mogu da kažem koliko je adekvatno uvođenje ratnog stanja, ali ako je to bilo neophodno za Ukrajinu, onda bi trebalo da bude veoma ograničeno“, istakla je ona.

Vrhovna rada Ukrajine usvojila odluku o uvođenju ratnog stanja u deset regiona Ukrajine u trajanju od 30 dana. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je to učinjeno s ciljem da se ograniče ljudska prava i slobode, kao i političke aktivnosti u Ukrajini pred izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala