Ruski admirali ocenili mogućnosti SAD u Crnom i baltičkom moru

CC0 / National Museum of the / Nosač aviona i avion
Nosač aviona i avion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Upotreba američkih nosača aviona u Crnom moru je nemoguća u skladu sa konvencijom Montre, a na Baltiku je otežana jer je tamo usko za njihov prolazak i ukotvljenje, saopštili su Sputnjiku bivši komandanti Crnomorske i Baltičke flote admirali Vladimir Komojedov i Vladimir Valujev.
Turski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru - Sputnik Srbija
Stoltenberg: Ostajemo u Crnom moru

„SAD imaju 11 nosača aviona. Svi oni su atomski, na kojima je oko 90 aviona. Oni su brzi i Amerikanci ih mogu postaviti svuda gde smatraju da je potrebno. Međutim, oni ne mogu svuda proći. Na primer, u Baltičko more je prolaz nosača aviona otežan. U Crno more kroz Bosfor i Dardanele oni uopšte ne mogu ući, jer je njihov prolaz zabranjen u skladu sa konvencijom iz Montrea o statusu moreuza“, rekao je Komojedov, komentarišući izjavu komandanta američke Druge flote viceadmirala Endrjua Luisa, da Rusija stalno proširuje sistem blokiranja pristupa stranih vojski strateški važnim regionima kao što su Krim i Kalinjingrad, ali da SAD mogu dejstvovati u takvim uslovima uz pomoć nosača aviona i kopnenih snaga.

Valujev je izrazio solidarnost sa Komojedovim, naglasio je da još nije bilo slučaja kada je američki nosač aviona uplovljavao u Crno more i na Baltik radi rešavanja svojih zadataka.

Ranije je Kijev saopštio da pokušava da ubedi SAD da treba da otvore vojnu bazu na teritoriji Ukrajine. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala