RPC: Petro Porošenko kao car Konstantin Veliki

© Sputnik / Press service of the president of Ukraine/Mikhail Palinchak / Uđi u bazu fotografijaPetro Porošenko
Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušava da podražava rimskog imperatora Konstantinopolja, izjavio je šef odeljenja Sinoda za saradnju Crkve sa društvom i medijima Vladimir Legojda 5. decembra na svom kanalu na Telegramu.
Zgrada SBU u Kijevu - Sputnik Srbija
Progon sveštenstva: Ukrajinska policija vrši ispitivanje svedoka po delu „izdaja države“

Vladimir Legojda je primetio da je datum održavanja raskolničkog sabora u Kijevu saopštio ne predstavnik Crkve, već političar.

„Predsednik Ukrajine kao da je car Konstantin! Samo je vreme skroz drugo. Da li se nakon toga može ozbiljno govoriti da to nije politički projekat?“, prokomentarisao je predstavnik RPC.

Podsetimo, Petro Porošenko je izjavio da će sabor ujedinjenja raskolnika biti održan 15. decembra u Kijevu. Po njegovim rečima, pre više od tri veka Moskva je „anektirala“ Kijevsku mitropoliju i sada će Ukrajinci dobiti svoju crkvu.  

U oktobru je Carigradska patrijaršija objavila da započinje proces priznavanja autokefalnosti crkve u Ukrajini. Carigrad je ukinuo ukaz iz 1686. godine o prelasku Kijevske mitropolije pod nadležnost Moskovske patrijaršije i skinuo anatemu koju je Ruska pravoslavna crkva uvela protiv ukrajinskih raskolnika — Filareta Denisenka i Makarija Maletiča.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala