Prodato Ajnštajnovo pismo o Bogu i naočare Džejmsa Džojsa

© AP Photo / AP PhotoAlbert Ajnštajn u Berlinu 18. oktobra 1930.
Albert Ajnštajn u Berlinu  18. oktobra 1930. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kao što je navedeno u aukcijskoj kući „Kristi“, ovo pismo je najpoznatija poruka legendarnog fizičara posvećenog religiji i potrazi za značenjem života.

Pismo Alberta Ajnštajna o Bogu prodato je na „Kristijevoj aukciji“ u Njujorku za skoro tri miliona dolara, saopštila je na Tviteru ova aukcijska kuća.

„Ovo je najpoznatije pismo Ajnštajna o Bogu, svom jevrejskom identitetu i večnoj potrazi za ljudskim smislom“, kaže se u opisu ponude.

Dalje se kaže da je naučnik napisao ovu poruku 1954. godine, odnosno godinu dana pre smrti, a upućena je nemačkom filozofu Eriku Gutkindu. Ajnštajn je odlučio da mu se obrati, pošto je pročitao knjigu „Izaberi život: Biblijski poziv na pobunu“.

Reč „Bog“ za mene nije ništa drugo do izraz i proizvod ljudskih slabosti, a Biblija je kolekcija poštovanih, ali ipak prilično primitivnih legendi. „Nijedno tumačenje, bez obzira koliko je suptilno, ne može uopšte da promeni bilo šta u svemu tome“, napisao je Ajnštajn.

Prethodno su u junu 2018. godine na aukciji u Bostonu prodate dve sveske Ajnštajnovih beleški, od kojih je jedna sadržala njegovu poznatu Teoriju relativiteta.

Koristio ih je dok je pisao roman „Uliks — i naočare Džejmsa Džojsa prodate na aukciji

Osim plišane futrole, novi vlasnik je dobio i držač za naočare i lanac.

Naočare sa futrolom, koje su pripadale irskom piscu Džejmsu Džojsu, zadnji udarac čekića je zaustavio na ceni od 17.000 evra, javlja irska televizija RTE, navodeći da je aukcija održana u gradu Kilkeni 4. decembra.

​Naočari su u odličnom stanju. Pored plišane futrole, novi vlasnik je dobio i pozlaćeni držač za naočare i lanac. Kolekcionari iz Kine, Japana, Australije i Sjedinjenih Država pokazali su veliko interesovanje za ovu ponudu, s obzirom da je noseći ove naočare, Džojs radio na romanu „Uliks“.

© irishtimes.com/printskrinDžejms Džojs i njegove naočari
Džejms Džojs i njegove naočari - Sputnik Srbija
Džejms Džojs i njegove naočari

„Pisac ih je poklonio svom prijatelju Tomasu Pigu, koji je često posećivao Džojsa u Parizu“, rekao je organizator aukcije koji je odbio da kaže ko je kupac i novi vlasnik ovog predmeta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala