Američki zvaničnik poziva na ukidanje takse, ali i priznanje genocida

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLMetju Palmer
Metju Palmer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Jugoistočnu Evropu Metju Palmer pozvao je Prištinu da ukine taksu na robu iz centralne Srbije i BiH i istakao da SAD tu taksu smatraju preprekom za nastavak dijaloga.

„Fena“ prenosi da je Palmer u intervjuu za novinske agencije iz BiH poručio da SAD snažno podržavaju proces koji EU vodi u rešenju pitanja odnosa Beograda i Prištine.

Vašington želi da vidi postizanje sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi otvorilo vrata za put ka EU i Srbiji i Kosovu, istakao je američki zvaničnik.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Haradinaj piše članicama EU o drakonskoj taksi: Za sve su krive Srbija i BiH

„To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisali bi se stabilnost i mir u celom regionu“, ocenio je Palmer, preneo je Tanjug.

On je za odluku NATO da pozove BiH da podnese Godišnji nacionalni program kazao da bi bila dobrodošla odluka u smislu šireg regionalnog interesa kada je u pitanju bezbednost, zbog čega će SAD podržavati BiH u reformi odbrane i u nastojanjima da ojača odnose sa NATO-om.

Palmer je naveo da Srbija nije protiv NATO-a, nego da, naprotiv, ima produktivne odnose s tim vojno-političkim savezom, koji su trenutno i bolji i jači od odnosa BiH i NATO-a, s obzirom na činjenicu da je pred BiH još mnogo posla pre nego što nivo saradnje sa NATO-om bude na nivou koji ima Srbija.

Fena prenosi da se Palmer osvrnuo na usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu u kojoj se traži od Srbije da prizna genocid u Srebrenici, kazavši da su činjenice o genocidu u tom gradu neosporne i priznate od svih relevantnih međunarodnih tela.

„Stoga je nužno da se Srbija suoči s prošlošću kako bi išla dalje, ali i zbog poštovanja prema žrtvama tog stravičnog zločina“, rekao je Palmer, zbog čega je pozvao i ohrabrio sve u regionu da prihvate tu realnost.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala