Zbog vizne liberalizacije najavljeni protesti na Kosovu

© REUTERS / Hazir RekaPriština
Priština - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava evropskog komesara Johanesa Hana je 2020. godina realan rok za dobijanje vizne liberalizacije, izazvala je nezadovoljstvo u Prištini, a najavljuju se i protesti na kojima bi bile zatražene ostavke aktuelnih političkih lidera, koji su obmanuli građane tvrdeći da će u Evropu bez viza moći da putuju do kraja ove godine.

Prema pisanju prištinske „Gazete ekspres“, protest bi trebalo da bude održan ispred sedišta Kancelarije EU u Prištini.

Albanici u Prištini - Sputnik Srbija
„Dobro došao, gospodine Han, pokažite vizu!“ Protest Albanaca u Prištini

List navodi da je redakciji dostavljena elektronska prepiska Igbale Rugove iz „Kosovske mreže žena“, koja je inicijator tog protesta.

„Han je govorio u ime EU. Novi rok za liberalizaciju viznog režima je 2020. godina. Mislim da je potrebno organizovati protest ispred kancelarije EU. To je sramno od EU. Svi ti kompromisi, a on nastupa u ime EU. Takođe, treba tražiti ostavke svih kojih su nam davali lažna obećanja“, navodi se u mejlu koji je Rugova uputila predstavnicima civilnog društva, prenela je „Gazeta ekspres“.

Taj list piše da je poziv Igbale Rugove na protest dobio podršku svih organizacija i osoba iz civilnog sektora kojima je upućen, ali da još nije poznato kada će on biti održan, preneo je Tanjug.

„Gazeta ekspres“ podseća i da je EU ranije tvrdila da je ratifikacija sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom poslednji uslov za dobijanje vizne liberalizacije, ali da se to ispostavilo kao netačno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala