Čepurin: Srbija ima pravo da odgovori kaubojima iz Prištine (video)

© Sputnik / Aleksandar MilačićAmbasador Rusije Aleksandar Čepurin
Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Takse koje su prištinske vlasti uvele Srbiji čine ih kaubojima koji pokušavaju da nametnu svoje sankcije drugima, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je tokom predavanja u Institutu za međunarodnu politiku i privredu rekao da te mere štete ugledu Prištini, kao pregovaraču, ali i EU kao posredniku.

Čepurin je, međutim, ukazao i da Srbija ima pravo na odgovor na ove agresivne mere, ali veruje da će Srbija biti odgovorna, te da uzvratne mere ne moraju biti recipročne.

„Iako je novonastala situacija poprilično neprijatna i za Srbiju i za pojedine proizvođače, ne treba očajavati. Kroz nekoliko meseci sve stane na svoje mesto i posledice se skoro ni ne osete“, istakao je.

Kao jedan od rezultata ovih mera Čepurin je ukazao ugrožavanje regionalne ekonomske stabilnosti na Balkanu, kao i sporazuma CEFTA.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić zamolio Čepurina da prenese Putinu upozoravajuću poruku

„Još jedna opasnost vreba, a to je proterivanje srpskog stanovništva sa severa Kosova, ali to Beograd neće i ne sme da dopusti", naglasio je.

Čepurin je takođe rekao i da je sve više onih zemalja koje povlače priznanje Kosova, što govori o tome da je u pitanju svojevrsni trend koji nervira Prištinu.

Upravo stoga, naglasio je, Priština i hrli sa pokušajima da se učlani u međunarodne institucije, iako se takvi pokušaji završavaju katastrofalno, kao što je to bio slučaj sa Interpolom.

Što se Rusije tiče, dodao je ruski ambasador, Rusija se pridržava određenih principa koji se danas ispostavljaju da su jedini ispravni — a to je rezolucija 1244, dokument koji garantuje teritorijalni integritet Srbije.

„Rusija je spremna da podržava Srbiju u ovom diplomatskom maratonu. Međutim, sve će u najvećoj meri zavisiti od upornosti srpske diplomatije. Moskva neće menjati svoj stav“, zaključio je Čepurin.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala