Šteta pričinjena Trijumfalnoj kapiji i do milion evra

© Sputnik / Irina Kalašnikova / Uđi u bazu fotografijaProtesti protiv rasta cena benzina u Parizu
Protesti protiv rasta cena benzina u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učesnici protesta „žutih prsluka“ u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu naneli štetu koja se procenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra, rekao je predsednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval.

Pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gde se nalaze vredni eksponati, rekao je Belaval, koji je u nedelju ujutro predsednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi „Figaro“.

Protesti protiv rasta cena benzina u Parizu - Sputnik Srbija
„Žuti prsluci“ protresli Francusku

„Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih“, rekao je Belaval.

Spomenik će, prema njegovim rečima, ostati zatvoren za javnost više dana.

Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne. Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena.

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK.

Tokom protesta u subotu, zabeležene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog veka.

Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala