Bivši poglavar IZ poručio Haradinaju: Dobri Bosanci su kao i vi taoci srbijanske politike

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICMustafa Cerić
Mustafa Cerić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja da preispita svoju odluku da poveća takse i na robu iz BiH, uz poruku da su dobri Bosanci, kao i Albanci na Kosovu i Metohiji, taoci srbijanske politike.

Cerić u otvorenom pismu Haradinaju priznaje pravo Prištini da donese takvu, kako kaže, jednostranu odluku:

Balkan ilustracija - Sputnik Srbija
Britanski ekspert predlaže kako bi trebalo promeniti granice na Balkanu

„I što je najvažnije, imate moć države da to uradite, ali Bosna nema ni pravo ni moć da prizna nezavisnost države Kosovo i uspostavi diplomatske odnose sa Prištinom jer to ne dozvoljava Beograd“, kaže Cerić.

Prištinska „Koha“, koja za Cerića kaže da je jedan od najgorih muslimanskih sveštenika na Balkanu sa političkim uticajem, navodi da je bivši reis IZ u BiH izrazio žaljenje zbog toga što Bosna nije priznala Kosovo i dodao da se „dobri Bosanci stide zbog toga“.

Cerić kaže i da su „dobri Bosanci“ nemoćni da isprave, kako kaže, tu svoju sramotu, jer su, tvrdi, „taoci srbijanske politike“, koja je zadržala svoj uticaj na Balkanu nakon raspada bivše Jugoslavije.

„Sve je počelo na Kosovu, ali sve još traje u Bosni i Hercegovini“, naveo je Cerić.

On kaže da je srpska politika odgovorna ne samo za to što Bošnjacima ne daje pravo da priznaju „nezavisnu državu Kosovo“, već i da utiče na „prava Bošnjaka“, preneo je Tanjug.

Haradinaj bi, stoga, smatra Cerić, trebalo da preispita svoju odluku da BiH kazni istom merom kao i Srbiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala