Hapšeni, prebijani i ubijani: Krvavi epilog ustanka u Parizu

© AP Photo / Kamil ZihniogluDemonstranti u žutim prslucima sukobljavaju se sa pripadnicima interventne policije na Jelisejskim poljima u Parizu
Demonstranti u žutim prslucima sukobljavaju se sa pripadnicima interventne policije na Jelisejskim poljima u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje tri osobe su nastradale, a na stotine je povređeno od 17. novembra, kada je počeo protest „žutih prsluka“ u Francuskoj.
Demonstracije u Parizu - Sputnik Srbija
Pokuljao bes: Približava li se revolucija „žutih prsluka“

Francuski radnici zaposleni u Hitnoj pomoći pridružili su se danas antivladinim protestima, dok se francuski premijer Eduar Filip sastao sa političkim rivalima u pokušaju da smanji bes građana nakon nasilnih nemira koji su pogodili Pariz, preneo je AP.

Na desetine vozila Hitne pomoći blokiralo je most koji vodi ka nacionalnoj skupštini, a pripadnici policije stajali su da bi ih sprečili da se približe zgradi parlamenta. To je bio najnoviji u nizu protesta protiv vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Makron, koji se vratio sa samita G20 u Argentini, održao je juče hitnu sednicu o bezbednosti i Vlada nije isključila mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

U subotu, više od 130 osoba je povređeno, a 412 je uhapšeno u francuskoj prestonici. Policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima, zatvorivši na desetine ulica i metro stanica da bi odgovorila na proteste. Centar Pariza je demoliran, a Trijumfalna kapija ispisana grafitima protiv Makrona. Drugi protesti u zemlji bili su nenasilni.

Protesti u Parizu - Sputnik Srbija
Haos u Parizu: Više od 200 uhapšenih, 92 povređena, zapaljena jedna zgrada (video)

Prema izveštajima francuskih medija, učenici su se, takođe, pridružili protestima blokiravši na desetine srednjih škola širom zemlje.

Nakon susreta sa premijerom, lider socijalista Olivije For zatražio je od Filipa da odustane od povećanja poreza.

Filip će pokušati da smanji tenzije tokom ove sedmice pre eventualnih novih protesta za vikend, sutrašnjim razgovorima sa predstavnicima „žutih prsluka“, a članovi parlamenta će, takođe, razgovarati tokom sedmice o francuskoj društvenoj krizi.

U međuvremenu, sindikat CGT pozvao je na održavanje protesta širom Francuske 14. decembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala