Lavrov: Ne volim teorije zavere, ali previše je slučajnosti

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin bukvalno je nacrtao lideru Francuske Emanuelu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel šta se desilo u Kerčkom moreuzu, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Putin i Erdogan usaglasili korake o demilitarizovanoj zoni u Idlibu

„Mislim da nisu mogli da ne čuju stav Rusije. Predsednik je bukvalno nacrtao kako se sve desilo, kako je to bila unapred smišljena provokacija i kako su pokušali da je realizuju“, rekao je Lavrov u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

On je naglasio da su ruski graničari krajnje profesionalno ispunili svoje obaveze, „pokušavajući da spreče neželjeni incident“. Po rečima ministra, na ukrajinskim brodovima je pronađeno naređenje rukovodstva, u kojem se govorilo da treba krišom ući u neutralne vode, a zatim se probiti ispod Krimskog mosta kroz Kerčki moreuz.

„Predsednik Rusije je lično o tome govorio svojim sagovornicima. Nisam čuo od njih bilo kakvu reakciju koja bi bila zasnovana na drugačijim činjenicama“, dodao je Lavrov.

Ovo je potvrdio televiziji i pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov, koji je saopštio da je Putin bukvalno „crtao skicu, pokazujući kako su se ponašali ukrajinski vojnici“.

Predsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na marginama Samita G20 u Argentini - Sputnik Srbija
Putin Merkelovoj i Makronu crtao incident u Kerčkom moreuzu

Lavrov nije isključio da je provokacija u Kerčkom moreuzu mogla biti povezana sa predstojećim sastankom Putina i američkog lidera Donalda Trampa.

„Nisam pristalica teorija zavere i svih konspirativnih izmišljotina, ali u poslednje vreme desilo se previše slučajnosti. Uoči značajnih događaja iznenada se dešavaju neke provokacije“, rekao je ministar.

On je ukazao da se to dalje koristi za vršenje pritisaka, pored sankcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala