„A gde vam je Musolini?“ Prva reakcija Matije Bećkovića na optužbu da je fašista

© Sputnik / iskra.coMatija Bećković na otvaranju sajma knjiga u Andrićgradu.
Matija Bećković na otvaranju sajma knjiga u Andrićgradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čudno mi je što tamo nema Musolinija, pošto je fašizam italijanski, reakcija je pesnika Matije Bećkovića na to što ga je crnogorska navijačka grupa „Dukljani“ proglasila „fašistom“.

Na skupu „Nikad više 1918“, koji je 29. novembra u Podgorici organizovala navijačka grupa „Dukljani“, centralno mesto zauzimao je transparent na kome su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, pesnik Matija Bećković i opozicioni lideri Andrija Mandić i Milan Knežević proglašeni fašistima.

„Vrlo mi je čudno da tu nije bilo Musolinija, pošto je fašizam italijanski. Ne znam da li je to zbog sadašnjih ili prošlih odnosa sa Italijom. Ali, u svakom slučaju, dobar je taj njihov izum da nije bilo ono što je bilo“, lakonski reaguje Bećković u izjavi za Sputnjik.

Navijačka grupa „Dukljani“, koja je organizovala skup, predstavlja se kao nevladina organizacija „koja se bavi očuvanjem nasleđa i delima daje lekcije kako se poštuje i čuva crnogorska istorija, kako se bodre crnogorske reprezentacije i srcem pripada Crnoj Gori“.

Matija Bećković - Sputnik Srbija
Bećković: Mogao sam proći kao Hašogi!

Šetnju oko 200 do 500 navijača podržali su i bivša ministarka i direktorka podgoričkog KBC, a sada gradonačelnica Danilovgrada Zorica Kovačević, kao i poslanik Liberalne partije Andrija Popović, koji je na skupu i govorio.

„Crnogorci su prva nacija bez đeda“, reči su kojima je Bećković prokomentarisao usvajanje Rezolucije u parlamentu Crne Gore, kojom su poništene odluke Podgoričke skupštine iz 1918. 

„Tom rezolucijom su poništili sami sebe“, istakao je Bećković, ne isključujući mogućnost da vlast u Crnoj Gori revidira i neke druge istorijske događaje.

„Poništiti sve iz prošlosti i krenuti ispočetka“, naveo je srpski akademik.

Komentarišući deo Rezolucije koji se odnosi na Srpsku pravoslavnu crkvu i tumačenja da je naredni potez otimanje imovine jedine kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Bećković je kazao da ne isključuje ni tu mogućnost.

„Oni su prevazišli sva očekivanja onim što su dosad uradili, tako da ne bi bilo čudo da se i to desi“, naveo je Bećković u izjavi za portal In4S.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala