Haos u Grčkoj: Sukobi desničara i policije, proteste predvodio mladić na konju (video)

© Konstantinos Tsakalidis / SOOCKonjanik na demonstracijama u Grčkoj
Konjanik na demonstracijama u Grčkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Između pripadnika desničarskih organizacija i grupa koje se bore protiv establišmenta danas je u Solunu došlo do sukoba, nakon što su završene demonstracije srednjoškolaca protiv napora Vlade Grčke da okonča tri decenije dug spor sa Makedonijom.

Prema navodima lokalnih medija, nacionalisti, koji su nosili kapuljače, gađali su kamenjem grupu boraca protiv establišmenta.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala desničare, koji su uzvratili i policajce gađali kamenjem i drugim predmetima, navodi grčki sajt „Katimerini“. 

Prethodno je oko 1.200 srednjoškolaca, koje je predvodio mladić na konju, ogrnut grčkom zastavom, marširalo Solunom, demonstrirajući protiv napora Vlade da okonča tri decenije dug spor sa Makedonijom, prenosi Tanjug.

© AP Photo / Petros GiannakourisProtesti u Atini
Protesti u Atini - Sputnik Srbija
Protesti u Atini

Učesnici protesta mahali su grčkim zastavama, uzvikivali slogane i isticali transparente na kojima su bili natpisi protiv Makedonije, ali i još dve susedne zemlje — Albanije i Turske. Demonstranti su zabrinuti zbog infiltracije nacionalista i pripadnika ekstremne desnice u škole, navodi AP.

Proteste su organizovali grčki tinejdžeri, koji su zaslužni i za to što su srednje škole u Solunu i susednim područjima danima zatvorene u znak protesta protiv predloženog dogovora za normalizaciju odnosa sa Skopljem. 

Prethodno je grupa pod nazivom „Inicijativa za koordinaciju škola i učenika u Atini“ protestovala u grčkoj prestonici, pozivajući učenike da „ne dozvole fašistima da nađu prostor za izražavanje u našim školama“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala