Ruski tenk T-90A na spisku najboljih na svetu (foto)

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski tenk T-90
Ruski tenk T-90 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na spisku „najsmrtonosnijih“ savremenih tenkova, koji je sastavio američki list „Nešenel interest“, nalazi se i ruski T-90A „Vladimir“, koji je prvobitno predviđen za izvoz. Ruska „Armata“ i modernizovani T-72B3 nisu se našli na spisku pet najboljih.

List navodi da su se Sjedinjene Američke Države nakon raspada Sovjetskog Saveza koncentrisale na borbu protiv međunarodnog terorizma, a tenkovi su otišli u drugi plan. Neke zemlje, poput Holandije, potpuno su prestale da ih upotrebljavaju. Međutim, sa početkom rata u Siriji i pogoršanjem odnosa između Rusije i Zapada, tenkovi su ponovo došli na dnevni red.

Prema američkom listu, ruski tenk T-90 je prvi na listi najboljih tenkova. Novinari ga nazivaju najnaprednijim tenkom ruskih kopnenih snaga, kao i najboljim među tenkovima „velikog dometa“. Uprkos činjenici da je top 2A46M kalibra 125 milimetara manje efikasan od zapadnih pandana, T-90 i dalje može naneti više štete, jer ima sposobnost da ispaljuje protivtenkovske rakete. Raketa sa laserskim navođenjem 9M119M „Refleks“ prodire oklop debljine 700 milimetara na udaljenosti od pet kilometara, što je veoma impresivno.

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaTenk T-90 na demonstraciji vojno-patriotskog programa na sajmu tehnike
Tenk T-90 na demonstraciji vojno-patriotskog programa na sajmu tehnike  - Sputnik Srbija
Tenk T-90 na demonstraciji vojno-patriotskog programa na sajmu tehnike

Sledeći na listi je američki tenk „Abrams“, kome su novinari dodelili naziv kralja ere koja je nastupila nakon završetka Hladnog rata. Ova mašina poseduje savršenu kombinaciju vatrene moći, zaštite i mobilnosti. Ovaj tenk je uspešno testiran u stvarnim sukobima za vreme rata u Persijskom zalivu i Iraku.

© Sputnik / Hikmet DurgunTenk Abrams
Tenk Abrams - Sputnik Srbija
Tenk Abrams

„Leopard 2“ je „rođak“ američkog „Abramsa“, i evropske zemlje su uglavnom kupile oba tenka. Zanimljivo je da je nakon završetka Hladnog rata Nemačka zadržala minimalan broj ovih mašina. Ona je prodala 90 odsto tenkova, a preostali su sada u lošem stanju. „Leopard 2“ bi u budućnosti mogao da postane glavni borbeni tenk NATO-a.

© AP Photo / Michael SohnNemački tenk "Leopard 2"
Nemački tenk Leopard 2 - Sputnik Srbija
Nemački tenk "Leopard 2"

Četvrti na listi najboljih je sasvim očekivano izraelski tenk „Merkava“, koji koriste oružane snage zemlje koja decenijama ratuje. Među glavnim prednostima ovog tenka ističe se odlična bezbednost. Kupola i prednji deo tenka imaju oštre uglove kako bi se granate i rakete odbijale od njega i tako postigao minimalan udar. Motor se nalazi na prednjoj strani i on takođe ima ulogu zaštite posade. Dobro se pokazala i aktivna zaštita „Trofej“.

© AFP 2023 / JACK GUEZ Izraelski tenk "Merkava IV" na liniji Izraela i Gaze
Izraelski tenk Merkava IV na liniji Izraela i Gaze - Sputnik Srbija
Izraelski tenk "Merkava IV" na liniji Izraela i Gaze

Na kraju liste se nalazi „Čelindžer 2“, tenk koji se proizvodi u Velikoj Britaniji — zemlji koja je izumela tenkove. Ovaj tenk je jedinstven po tome što je opremljen oružjem sa zarezima L30 kalibra 120 milimetara.

© AFP 2023 / ESSAM AL-SUDANI Britanski tenk "Čelendžer 2" u Basri avgusta 2006.
Britanski tenk Čelendžer 2 u Basri avgusta 2006. - Sputnik Srbija
Britanski tenk "Čelendžer 2" u Basri avgusta 2006.

Ovo je jedan od najzaštićenijih tenkova na svetu, jer je opremljen oklopom druge generacije „čobem“, koji je napravljen od metala i keramike.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala