Presedan: Prva žena načelnik Generalštaba

© AP Photo / Bruno ToicAlenka Ermenc
Alenka Ermenc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Slovenije Borut Pahur saopštio je danas da se slaže sa odlukom ministra odbrane da postavi general-majora Alenku Ermenc za načelnicu Generalštaba slovenačke Vojske, čime će ona postati prva žena na toj poziciji, piše Tanjug.

Pahor je objasnio da je podržao predlog ministra odbrane Karla Erjaveca zbog toga što Ermencova ispunjava sve zahteve za ovu poziciju i ima mnogo iskustva u vođstvu, prenosi STA.

Alenka Ermenc, koja je prošlog petka promovisana u prvu ženu vojnog generala, zameniće u sredu na čelu Generalštaba general-majora Alana Gedera, prenosi STA.

Geder je na tu poziciju došao 22. februara ove godine, a kako je najavljeno, Erjavec će sutra na sednici vlade predložiti da ga na tom mestu zameni Ermencova.

Alenka Ermenc je diplomirala na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani i Kraljevskom koledžu vojnih nauka u Londonu, a 2009. godine je masterirala na Univerzitetu u Londonu. 

U slovenačkim oružanim snagama je na službi već 27 godina.

U martu ove godine imenovana je za zamenika načelnika Generalštaba, što je tada bila najviša pozicija za jednu ženu u vojsci, navodi slovenačka agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala