Princ se suočio s gnevom: Prvi protest Arapa protiv saudijskog prestolonaslednika

© AP Photo / Hassene DridiProtest u Tunisu protiv posete saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana
Protest u Tunisu protiv posete saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman doputovao je danas u Tunis, saopštili su izvori u tuniskom predsedništvu, dok su stotine Tunišana organizovale prve proteste u arapskom svetu protiv njega zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Hašogija.

Princ se u Tunisu suočava sa nečim što ne viđa često — gnevom javnosti, navodi AP.

Nekoliko sati uoči njegovog dolaska, više od dvesta demonstranata osudilo je njegovu posetu, drugog dana protesta u tuniškoj prestonici, u trenutku kada je međunarodna zajednica zabrinuta zbog ubistva Hašogija.

Agencija CIA - Sputnik Srbija
CIA: Muhamed bin Salman naredio ubistvo Hašogija

Uzvici „Tunis nije na prodaju“ odjekivali su glavnom avenijom Tunisa na današnjem skupu aktivista, pri čemu su neki palili saudijsku zastavu, dok su drugi mahali testerama, prenosi američka agencija.

Na sedištu sindikata tuniških novinara okačen je transparent sa likom princa, koji je prikazan sa testerom kojom se režu kosti.

Juče se oko 200 demonstranata okupilo na istom mestu sa porukom da princ prestolonaslednik Saudijske Arabije nije dobrodošao u toj severnoafričkoj zemlji.

Očekuje se da će princ diskretno provesti nekoliko sati u Tunisu, gde će se sastati sa predsednikom u njegovoj rezidenciji na periferiji prestonice, navodi američka agencija.

Kabinet tuniškog predsednika saopštio je da ta zemlja osuđuje ubistvo Hašogija i želi punu istragu o tome, ali da ne želi da se to pitanje koristi za destabilizovanje Saudijske Arabije, preneo je Tanjug.

Na turneji izvan zemlje prvi put otkako je Hašogi ubijen, saudijski princ prestolonaslednik obilazi arapske saveznike pre nego što će, kasnije ove nedelje, prisustvovati samitu G20 u Argentini.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala