SPC spasava pravoslavlje

© Sputnik / Petar VujanićManastir
Manastir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastao se u četvrtak u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i izneo mu jasan stav Sabora Srpske pravoslavne crkve o neophodnosti održavanja svepravoslavnog sabora.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija
Patrijarh Vartolomej priznao da pitanje ukrajinske autokefalnosti nije rešeno
Na takvom skupu bio bi rešen problem koji je nastao zbog ideje o autokefalnosti Ukrajinske crkve, a bila bi rešena i mnoga druga nerešena pitanja u pravoslavlju.

Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk ocenio je tim povodom da je SPC osvetlala obraz.

„Zaista smo jednoglasni o tom pitanju. SPC se opredelila prema onome što ona drži da je istina i smatra da je ovo velika rana na telu pravoslavlja i učiniće sve što može da se ta rana zaceli. Mislim da je poseta mitropolita Amfilohija carigradskom patrijarhu apsolutno na liniji te želje, težnje i aktivnosti SPC“, rekao je episkop Jovan za „Kurir“, a prenosi Tanjug.

List podseća da je sveti arhijerejski Sabor SPC nakon zasedanja saopštio da je odluka Carigradske patrijaršije kojom se daje autokefalnost crkvi u Ukrajini neutemeljena, a „odluka o rehabilitaciji raskolničkih grupa neprihvatljiva“.

Prilikom nedavnog susreta u Solunu patrijarh srpski Irinej je patrijarhu Vartolomeju uručio pismo u kojem mu je napisao da bi bilo dobro da odustane od te ideje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala