FSB izneo detalje: Zašto je ispaljen hitac upozorenja

© Press-služba pograničnogo upravleniя FSB RF po Respublike Krыm / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski brodovi
Ukrajinski brodovi - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je ruski brod „Izumrud“ ispalio hitac upozorenja prema ukrajinskim brodovima tek nakon što su oni ignorisali zahteve ruske strane da se zaustave i nastavili da izvode manevre.

Kako se navodi, paljba sa ruskog broda je izvedena sa razdaljine na kojoj se moglo videti da je u pitanju hitac upozorenja.

FSB ističe i da su tu provokaciju koordinisali pripadnici ukrajinske bezbednosne službe, koji su se nalazili na ukrajinskim brodovima, a njihov ulazak u teritorijalne vode Ruske Federacije je rezultat direktne naredbe kijevskih vlasti.

Ukrajinski moranar - Sputnik Srbija
Ukrajinski mornar priznao: Provocirali smo! (foto, video)

FSB je takođe saopštio i celokupnu hronologiju jučerašnjih događaja u Kerčkom moreuzu.

(subota) 21.30 Pogranična služba obavestila je ukrajinske brodove šta će se dogoditi u slučaju da preseku granicu Ruske Federacije. Ukrajinska strana, međutim, nije ispunila zahteve Ruske Federacije da preda zahtev za prolaz kroz Kerčki moreuz.

(subota) 22.23 Pogranična služba obavestila je ukrajinske brodove da su teritorijalne vode Ruske Federacije, na prilazu Kerčkom moreuzu sa strane Crnog mora, zatvorene za prolaz.

(nedelja) 03.45 Ukrajinski brodovi „Nikopolj“ i „Berdjansk“ ušli su u vode gde su se nalazili brodovi „Gorlovka“ i „Jani Kapu“.

(nedelja) 08.35 Ukrajinski su oslobodili nosače brodskih pušaka i podigli cevi na ugao od 45 stepeni, okretavši ih u pravcu ruskih brodova. FSB je, međutim, upozorio ukrajinske brodove da će pretnju upotrebe oružja tumačiti kao kršenje međunarodnog prava.

(nedelja) 10.35 Ukrajinski brodovi obavestili su svoj štab da su pritisnuti od strane ruskih brodova.

(nedelja) Od 10.35 do 18.30 Ukrajinski brodovi su bili blokirani južno od Kerčenskog moreuza.

(nedelja) 18.30 Ukrajinski brodovi su pokušali da probiju blokadu ruske pogranične službe. Ruska strana upozorila je ukrajinske brodove o paljbi upozorenja u slučaju da ignorišu naredbu da se zaustave. 

(nedelja) 20.45 Nakon što je taj zahtev ignorisan, ruski brod je doneo odluku da ispali hitac upozorenja u pravcu ukrajinskih brodova. Hitac je ispaljen sa razdaljine, tako da je moglo da se uoči da je u pitanju paljba upozorenja.

(nedelja) 20.50 Ruski brod upozorio je ukrajinski „Berdjansk“ da će u slučaju da ne ispuni zahteve ruske strane biti pogođen.

(nedelja) 20.55 Ruski brod „Izumrud“ upotrebio je oružje kako bi pogodio ukrajinski brod „Berdjansk“.

(nedelja) 20.58 Ukrajinski brod „Berdjansk“ je, nakon što je bio pogođen, dojavio ruskoj strani da na brodu ima ranjene mornare i zatražio pomoć.

(nedelja) 21.07 Ruski brod „Izumrud“ zaplenio je brod „Berdjansk“ i uhapsio sedam mornara, od kojih su trojica bila ranjena.

(nedelja) 21.27 Ruski helikopteri Ka-52 primorali su ukrajinski brod „Nikopolj“ da se zaustavi.

(nedelja) 21.55 Ruski brod „Don“ je zaustavio i zaplenio ukrajinski brod „Jani Kapu“.

(nedelja) 23.21 Ruski brod „Don“ zaplenio je ukrajinski brod „Nikopolj“.

(ponedeljak) 00.40 Ruski brod je dostavio ranjene ukrajinske mornare u Kerč, nakon čega su počeli da pristižu i ostali zarobljeni ukrajinski mornari.

(ponedeljak) 6.40 Ukrajinski brodovi su dopremljeni u grad Kerč kako bi bila sprovedena istraga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala