Mađarski obaveštajci omogućili bekstvo Gruevskog?

© AP Photo / Boris GrdanoskiNikola Gruevski
Nikola Gruevski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mađarska obaveštajna služba omogućila je bekstvo bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku, navodi briselski portal „Politiko“, pozivajući se na dve neimenovane osobe upoznate sa situacijom.

U tekstu se podseća da je Gruevski bio premijer Makedonije do 2016. godine i da je ranije ovog meseca trebalo da počne da izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije, da bi odjednom napustio zemlju i pojavio se u Budimpešti.

Nedelju dana kasnije, Gruevski je objavio da je dobio azil u Mađarskoj.

Viktor Orban i Nikola Gruevski - Sputnik Srbija
Mogu li se sukobiti Mađarska i Makedonija — zbog Gruevskog

Navodi se da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije ove nedelje priznao da su mađarske diplomate bile u pratnji bivšeg makedonskog premijera tokom njegovog putovanja kroz Balkan do Mađarske.

Portparol mađarske vlade nije odgovorio na upit „Politika“ da prokomentariše ulogu obaveštajnog aparata u ovoj operaciji.

Navodi se da je premijer Mađarske Viktor Orban, koji se opisuje kao dugogodišnji saveznik Gruveskog, javno branio odluku o dodeljivanju azila bivšem makedonskom premijeru, ukazujući na nešto što je opisao kao „složenu političku borbu i igru“ u Makedoniji.

Podseća se da je američki Stejt department izrazio zabrinutost zbog poteza Gruevskog sa ciljem izbegavanja zatvorske kazne, a da je Makedonija podnela formalni zahtev za izručenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala