Ruski diplomata: Mejovoj predstoji „tužan Božić“

© REUTERS / Toby MelvilleBritanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još je rano da se strane raduju zbog dogovorenog nacrta sporazuma o „bregzitu“, dokument treba da odobre dva parlamenta, evropski i britanski, pa će božićni praznici za premijerku Terezu Mej verovatno biti tužni, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

„Više od pola godine britanska strana iz unutrašnjih političkih razloga nije mogla da se dogovori o svom pregovaračkom stavu o najtežem pitanju u okviru ’razvoda‘ — šta da radi sa granicom između Irske i Severne Irske. I konačno je 14. novembra po ceni od nekoliko ostavki u svom kabinetu Tereza Mej uspela da dobije saglasnost vlade za opciju koju je predložila Evropska unija — da Severna Irska privremeno ostane u njenoj carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu“, podsetio je Čižov.

Maskota koja ismeva britansku premijerku Terezu Mej koja gleda svoju bregzit bebu na paradi u Deseldorfu. - Sputnik Srbija
Završnica „bregzita“: Može li Britanija da se raspadne (video)

Prema njegovim rečima, sada lideri EU mogu da odobre sporazum o izlasku, što će se verovatno desiti na zasedanju Evropskog saveta specijalno sazvanog tim povodom. „Međutim, svi shvataju da je prerano radovati se: dokument treba da odobre i dva parlamenta, evropski i britanski“, istakao je stalni predstavnik Rusije.

„I iz istih tih unutrašnjih političkih razloga, mnogi poslanici Velike Britanije, kako opozicija tako i partijski drugovi Mejove, već su jasno stavili do znanja: bez obzira na činjenicu da premijerka uverava da je trenutni ’dogovor‘ najbolji koji se mogao postići, on im ne odgovara“, rekao je Čižov.

„Glasanje se očekuje u decembru i bojim se da je sasvim moguće pretpostaviti da će ove godine Božić za Terezu Mej biti tužan“, zaključio je ruski diplomata.

Vanredni samit preostalih 27 zemalja EU održaće se u nedelju kako bi se odobrili sporazumi o „bregzitu“. Sastanak će početi u 9.30 razmenom mišljenja sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem. Zatim će biti održana radna sednica za odobravanje sporazuma o uslovima razdvajanja Velike Britanije od EU i usvajanje političke deklaracije o strukturi njihovih budućih odnosa. Posle toga planiran je sastanak lidera sa premijerkom Mej kako bi „zajednički razmotrili naredne korake“, saopštio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala