Grčka na udaru „Penelope“

CC0 / pixabay / Oluja
Oluja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Očekuje se da će olujni sistem „Penelope“ danas pogoditi Grčku i da će se sa zapada širiti po celoj zemlji, a istovremeno je na Lezbosu došlo do odrona, zbog čega će biti evakuisano 29 građevinskih objekata.

Očekuje se da će „Penelopa“ pogoditi ostrva u Jonskom moru i zapadnu obalu Grčke danas po podne i da će tokom noći nastaviti da se kreće ka istoku, gde će sutra zahvatiti Atiku i veći deo zemlje, prenosi ANA.

Oluja - Sputnik Srbija
Moćna i retka oluja stiže u Evropu, Krit prvi na udaru

Prema prognozi atinske meteorološke službe, vremenske prilike se pogoršavaju, sa jakom kišom i olujama koje bi mogle biti praćene gradom ili snegom na višim područjima.

Reč je o olujnom sistemu koji se formirao iznad Italije i za koji se očekuje da će se pomerati istočno prema Grčkoj do idućeg četvrtka, donoseći značajne i možda razorne kišne padavine u više delova zemlje, a krajem nedelje moguć je i sneg na severu zemlje.

Istovremeno, na sastanku eksperata koji je danas održan u gradu Plomariju na Lezbosu, posle odrona na tom grčkom ostrvu, odlučeno je da se evakuiše 29 građevinskih objekata od kojih 15 stambenih.

Biće evakuisano 37 osoba u Plomariju, navodi grčka agencija.
Sastanak je sazvala Agencija za koordinisanje civilne zaštite, a odluka je doneta na osnovu saveta direktora Agencije za antiseizmičko planiranje i zaštitu Eftimis Lekas i tim naučnika sa Univerziteta u Atini, koji su prethodno obišli lokaciju na kojoj je došlo do odrona.

Lekas je grčkoj agenciji rekao da je odron uzrokovan kombinacijom više faktora, uključujući morfologiju kopna, manju seizmičku aktivnost, intenzivne kišne padavine i geologiju terena.

To je, istakao je, oblast sklona odronima, kojih je tamo bilo i u prošlosti.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala