DAEŠ je saveznik SAD za svrgavanje sirijskog režima

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaUništene zgrade na teritoriji bivšeg kampa za palestinske izbeglice "Jarmuk" u Siriji, nakon oslobođenja od terorista DAEŠ-a
Uništene zgrade na teritoriji bivšeg kampa za palestinske izbeglice Jarmuk u Siriji, nakon oslobođenja od terorista DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristička grupa DAEŠ zabranjena u Rusiji saveznica je Vašingtona u zadatku promene političkog režima u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon razgovora sa portugalskim kolegom Augustom Santošem Silvom u Lisabonu.

„Stejt department je ovih dana saopštio da DAEŠ još uvek nije poražen i da je za poraz DAEŠ-a glavni preduslov promena režima u Siriji“, primetio je ruski ministar.

Predgrađe Damaska u blizini kampa palestinskih izbeglica Jarmuk - Sputnik Srbija
Vašington ne namerava da menja sirijski režim

„Potvrđuje se moja pretpostavka da Amerikanci posmatraju DAEŠ kao opravdanje za svoje vojno prisustvo u Siriji i skoro kao saveznika u borbi protiv sirijskog režima“.

„To jest, glavni zadatak (za Vašington) sada je ponovo da se smeni režim, a ne da se pobedi DAEŠ“, naglasio je Lavrov. 

Oružani sukob u Siriji počeo je 2011. godine. Zapadna koalicija se nalazi na teritoriji Sirije od 2014. godine bez zvanične dozvole Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera te države Bašara el Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila da je DAEŠ poražen i da povlači svoje jedinice sa teritorije Sirije, ali se u pojedinim oblastima uz pomoć ruskih vazdušno-kosmičkih snaga nastavlja čistka terorista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala