Zaharova: Saradnici RT-a su dokazali svetu da su novinari

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnici RT-a su tokom godina rada na žarištima dokazali svetu da su novinari, a ne propagandisti, kako pokušavaju da ih predstave, izjavila je u subotu u intervjuu za taj televizijski kanal portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

U razgovoru sa Zaharovom novinar je podsetio da je televizijskom kanalu RT Frans tokom proteklih mesec dana odbijena akreditacija u Francuskoj, a da nedavno novinare tog kanala nisu pustili u Jelisejsku palatu.

Odgovarajući na pitanje da li su tome doprinele ruske diplomate, Zaharova je izjavila: „Ne, mislim da je to prosto realnost. Možete da se borite protiv realnosti, možete da učinite sve da realnost ne prihvatite kao realnost, možete da živite u nadrealnom svetu, ipak će realnost pobediti. I ovde je takav slučaj“, odgovorila je Zaharova. 

Protesti protiv povećanja cena goriva u Parizu - Sputnik Srbija
Povređeni novinari RT-a na protestima u Parizu

Ona je podsetila da je Pariz tokom protekle godine navodio da RT i Sputnjik ne vidi kao medije, nego kao „tip propagandne mašine“.

„Želim, međutim, da kažem samo jedno — obraćam se Parizu i našim francuskim kolegama: molim vas, recite mi znate li nekog iz Francuske ko radi, na primer, u Donbasu ili pravi reportaže jednostavno o onome što se tamo događa da bi, na primer, informisao francuske medije o događajima koji se tamo odvijaju?“, navela je Zaharova.

Ona je naglasila da RT i Sputnjik u Jugoistočnoj Ukrajini rade i prenose događaje s lica mesta.

„Ista je situacija i u Siriji. To je jedno od najvećih žarišta na planeti. I znam da RT tamo radi. I to ne takozvani ruski propagandisti ili špijuni, ne takozvani propagandni novinari, nego realni lokalni novinari koji rade za RT kao dopisnici“, rekla je Zaharova. 

Prema njenim rečima, dopisnici RT-a rade u najvećim sirijskim žarištima da bi izveštavali o događajima i preneli deo stvarnosti na svetske ekrane.

„Koliko predstavnika francuskih medija je radilo, na primer, u Alepu ili u Idlibu? To je odgovor na pitanje ko je propagandni novinar, a ko nije“, dodala je ona. 

Zaharova je, međutim, istakla da ne veruje da RT ne može da radi bolje, da se usavršava.

„Niko nije idealan, kao što znamo. Ali mislim da je to što vi radite i što ste radili u proteklih nekoliko godina u raznim delovima sveta na kraju dokazalo svetu da ste vi dopisnici. I, naravno, treba da pratite taj put, da budete na mestima i u situacijama u kojima ljudima nisu potrebne samo alternativne informacije, nego i informacije uopšteno“, izjavila je Zaharova, podsećajući na to da su pre nekoliko godina, kada je pažnja bila usredsređena na Alep, tamo radili samo ruski mediji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala