RPC: Carigrad pretenduje na ukrajinske manastire i crkve

© Sputnik / Aleksandar MilačićMitropolit Ilarion: Naši narodi povezani su viševekovnim vezama koji sežu još iz vremena Svetog Save i iz vremena mnogih naših vladara koji su štitili srpski narod. Nije slučajno što u centru Beograda stoji spomenik poslednjem ruskom caru. Kod nas u Rusiji dosad nema spomenika.
Mitropolit Ilarion: Naši narodi povezani su viševekovnim vezama koji sežu još iz vremena Svetog Save i iz vremena mnogih naših vladara koji su štitili srpski narod. Nije slučajno što u centru Beograda stoji spomenik poslednjem ruskom caru. Kod nas u Rusiji dosad nema spomenika. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Carigradska patrijaršija pretenduje na desetine ukrajinskih manastira i hramova, izjavio je u subotu predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema mišljenju mitropolita Ilariona, priznajući autokefalnost raskolnicima, Carigrad se u Ukrajini rukovodi vlastitim interesima i bavi „ispunjavanjem političke narudžbine“.

Vladimir Legojda - Sputnik Srbija
RPC: Kijev diskriminiše i zastrašuje ukrajinske vernike

„Ako govorimo o podmićivanju, tamo je bilo novčanog uticaja. Bilo je reči o raznim sumama. Izgovorena je suma od 25 miliona dolara, koja je navodno predata patrijarhu Vartolomeju“, izjavio je Ilarion i naveo da nije spreman ni da potvrdi ni da opovrgne te informacije iz medija.

Mitropolit je, takođe, rekao da, pripremajući se za priznavanje autokefalnosti nekanonske crkve u Ukrajini, Carigradska patrijaršija „očekuje da obnovi sve nadležnosti koje je nekada tokom istorije imala u Ukrajini“.

Ruska pravoslavna crkva smatra da Carigrad može da dobije više od 20 objekata: manastire, hramove, kao i razne druge crkvene objekte.

Mitropolit Ilarion je naveo da je popis imovine sastavio naučnik koji je „prosto po raznim dokumentima iskopao informacije o raznim podvorjima i stavropigijama Carigrada koje su postojale u raznim epohama“. 

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve je naglasio da će autokefalnost Kijevu doneti zavisnost od Carigradske patrijaršije. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala