Makron osudio nasilje na protestima u Francuskoj

© AP Photo / Philippe WojazerFrancuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je nasilje na današnjim protestima održanim širom Francuske, uz ocenu da oni zbog čijih su dejstava stradali policajci, građani i novinari treba da se stide.

„Hvala našim snagama reda za hrabrost i profesionalizam. Neka se stide oni koji su ih napali. Neka se stide oni koji su bili nasilni prema drugim građanima i novinarima. Neka se stide oni koji su pokušali da zastraše izabrane zvaničnike. U Republici nema mesta za takvo nasilje“, napisao je Makron na Tviteru. 

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastaner saopštio je u subotu uveče da je 130 ljudi uhapšeno tokom protesta širom Francuske. Prema njegovim rečima, u protestima koji su organizovani zbog najave poskupljenja goriva, učestvovalo je više od 106.000 ljudi.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopštilo da je u protestima širom Francuske učestvovala 81.000 ljudi. U Parizu je, prema navodima policije, na protestima učestvovalo oko 8.000 građana.

​Proteste zbog povećanja cena goriva organizovao je širom Francuske pokret pod nazivom „Žuti prsluci“.

Glavna urednica RT-a Margarita Simonjan saopštila je ranije da su tokom izveštavanja s protesta povređeni snimatelji i novinari tog televizijskog kanala.

Cene benzina će u Francuskoj od 1. januara biti povećane za 2,9 evrocenti, a za dizel za 6,5 evrocenti po litru. Prema navodima radio-stanice „Evropa 1“, tokom 2018. godine cena dizel goriva je porasla oko 23 odsto, a benzina 15 odsto.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala