Albanski specijalci o kojima se malo zna: Vrebaju Sever obučeni i naoružani na Zapadu

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnik ROSU u Prištini
Pripadnik ROSU u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedinica FIT je elitna formacija, trenirali su je i obučili Britanci i Amerikanci, ima do 120 pripadnika, ali veoma dobro obučenih, utreniranih i naoružanih. Grupišu se i u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Komentarišući upad pripadnika ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice šef Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za Sputnjik kaže da je pokret specijalnih jedinica prema Severu primećen je još juče. On dodaje da su u Južnoj Kosovskoj Mitrovici juče viđeni i pripadnici malo poznate specijalne jedinice FIT. Takva koncentracija snaga od par stotina ljudi koji su dobro opremljeni dugim cevima, imaju veliku vatrenu moć i oklopljena borbena vozila, ukazivala je da se sprema neka akcija, kaže Drecun.

Policija tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Drama na KiM, u „bitku“ uključene i velike sile (video, foto)

Koja je to jedinica FIT o kojoj se malo zna u srpskoj javnosti i zašto su oni uključeni u ove specijalne i iznenadne akcije na KiM?

„Jedinica FIT je elitna formacija, trenirali su je i obučili Britanci i Amerikanci, ima do 120 pripadnika, ali veoma dobro obučenih, utreniranih i naoružanih, tako da je evidentno da ta jedinica verovatno treba da preraste u vojnu jedinicu, kada formiraju tzv. oružane snage — vojsku Kosova. Na osnovu pokreta tih jedinica bilo je jasno da su moguće njihove nasilne akcije na Severu. Naravno, nisu se vratili tamo odakle su došli, već su i dalje u južnom delu Mitrovice“, kaže Drecun. 

Jedinica, danas poznata pod imenom FIT, specijalna je policijska jedinica KPS-a formirana 2003. godine. U početku je bila poput sličnih SVAT jedinica iz sveta — dva tima po 15 pripadnika obučavana od strane dva američka instruktora. Dve godine kasnije sprovedena je selekcija i odabrano 18 pripravnika među stotinama volontera koji su hteli da budu prva generacija te elitne jedinice. Evidentno je da su njeni pripadnici opremljeni bolje od onih koji čine jedinice ROSU.

„I jedni i drugi su dobro naoružani, osposobljeni za akcije razbijanja demonstracija. Imaju veliku vatrenu moć. Imaju uglavnom naoružanje sa Zapada koje su dobili kao donaciju, dobili su i borbena vozila, od Amerike i Turske. Formirali su im centre za obuku, a nemački pripadnici Kfora planiraju da im ostave opremu, kad se budu povukli. U principu, oni su tvorevina onih zapadnih zemalja koje Kosovo priznaju kao nekakvu državu. Mislim da se to sve odvija pod patronatom NATO-a“, kaže on.

Srbi strahuju da bi jedinice „Rosu“ mogle da krenu ka Jarinju i Brnjaku

Drecun dodaje da se radi o formiranju klasične vojne specijalne jedinice koja je maskirana kao policijska. Zapadne zemlje tretiraju Kosovo kao državu, insistiraju da u skladu sa takvim stavom imaju pravo da pomažu formiranje, obuku i naoružavanje tih specijalnih jedinica i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, podseća Drecun, ali ukazuje da na to nemaju prava.

„To je nezakonito delovanje, zato što je protivno Rezoluciji 1244, ali vodeće zapadne države se tako ponašaju, priznale su Kosovo i to nije ništa novo, to se odvija godinama i takvo delovanje će se nastaviti. Oni se pravdaju da jačaju kapacitete policije da navodno može da se bori protiv organizovanog kriminala i radikalnog islamističkog terorizma, a zapravo vidimo da ih prvenstveno osposobljavaju za eventualno delovanje prema srpskom narodu, posebno na Severu“, ocenjuje Drecun u razgovoru za Sputnjik. 

On dodaje da upad i hapšenja koja su jutros izveli pripadnici ROSU na severu Kosova predstavljaju opasan potez kojim se veoma zaoštrava situacija i da bi to mogao da bude nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala