Ankara: Rusija i Turska sprečile katastrofu u Idlibu

© REUTERS / Ammar AbdullahPogled iz drona na centar Idliba
Pogled iz drona na centar Idliba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska su zajedničkim snagama uspele da uspostave primirje u sirijskom Idlibu i spreče potencijalnu humanitarnu katastrofu, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.
Pripadnici Belih šlemova gase požar na mestu navodnog vazdušnog napada u Idlibu - Sputnik Srbija
Ruski centar za pomirenje: Teroristi počeli pripreme provokacija u Idlibu

„Uspeli smo da uspostavimo primirje u Idlibu, što niko nije mogao da uradi do sada. Oko 3,5 miliona ljudi bi bilo ugroženo, što znači i da bi veliki broj njih emigrirao. Mi smo to sprečili, ali nećemo se na tome zaustaviti. Nastavićemo da radimo na Ustavu Sirije“, istakao je Kalin.

On je ukazao i da je stav Turske da je astanski proces najvažnija platforma za pregovore o sirijskoj krizi.

„Sirijskom narodu je potreban mir, sa novim liderima i novim perspektivama. Turska smatra da je predsednik Bašar el Asad prepreka, ali naš stav se ne podudara sa stavom Moskve“, naveo je portparol turskog predsednika.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin su 17. septembra potpisali memorandum o stabilizaciji situacije u Idlibu, a tada je postignut i dogovor da se u tom gradu uspostavi demilitarizovana zona.

Protivraketni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Turska Americi: Kupovina ruskih S-400 je rešeno pitanje

Isporuka S-400

Kalin je takođe rekao i da se Turska nada da će Rusija isporučiti prvu bateriju protivvazdušnih sistema S-400 do kraja 2019. godine.

On nije isključio ni mogućnost da će Turska kupiti i američke sisteme „Patriot“, budući da joj je potrebno još takvog naoružanja.

„Bilo je mnogo nepravednih izjava na račun Turske zbog odluke da nabavimo ruske PVO sisteme. Moram da kažem da smo vodili iscrpne pregovore sa Zapadom po tom pitanju, ali bezuspešno. Rusija je dala bolju ponudu i doneta je odluka. Međutim, to ne znači da nećemo kupiti i američke sisteme. Nama je potrebno još takvih sistema, a ukoliko dobijemo dobru ponudu, mi ćemo je i prihvatiti“, zaključio je Kalin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala