Prva reakcija Sarajeva na potez Prištine: Ovo je direktan neprijateljski akt

Parlament Bih
Parlament Bih - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je odluka Kosova da uvede carine od 100 odsto na proizvode iz BiH bezobrazna, potpuno besmislena i revanšistička, te da je rezultat neuspeha Kosova da uđe u Interpol.

Crnadak je istakao da će mera Kosova imati brojne posledice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

„Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna“, smatra Crnadak.

Lepinjice - Sputnik Srbija
Talas poskupljenja na Kosovu zbog poreza: Tako jeftino brašno ima samo Srbija

BiH to nije zaslužila, jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili, odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine, i drugim za koje je saglasan Beograd. To je tako već godinama“, kazao je Crnadak za sarajevski portal „Kliks“.

Za njega je, kaže, ova odluka Prištine bezobrazna.

„Reč je o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete carinu od 10 odsto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 odsto je poruka da vam je s druge strane neko s kim ne želite da sarađujete“, smatra ministar.

Na pitanje koji će biti naredni koraci BiH i da li se mogu očekivati kontramere, Crnadak ističe da će lično staviti ovo pitanje kao tačku dnevnog reda na sastanku ministara spoljnih poslova regiona u Crnoj Gori 29. novembra.

„Videćemo kako će se prema ovome odnositi ostale zemlje u regionu i u EU. Do tada ćemo mi unutar BiH videti kakve će biti naredne reakcije“, zaključio je Crnadak.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala