Nacistička „Enigma“ konačno odgonetnuta (video)

© WikipediaMašina za šifrovanje radio-telegrafskih poruka "Enigma"
Mašina za šifrovanje radio-telegrafskih poruka Enigma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru su pomoću rendgenske kompjuterske tomografije uspeli da prikažu princip rada čuvene nemačke mašine za šifrovanje „Enigma“, a rezultati istraživanja objavljeni su na sajtu Univerziteta.

Stručnjaci su napravili više od 1.500 fotografija mašine i predstavili su ih u vidu 3-D animacije, gde se mogu videti detalji „Enigme“, provodnici i rotori koji stvaraju kriptografske kombinacije. 

Profesor Filip Vizers je istakao da su naučnici prvi put uspeli da istraže unutrašnjost mašine a da je ne oštete. 

Stručnjaci navode da se „Enigma“ ne razlikuje previše od obične pisaće mašine, ali je gotovo nemoguće dešifrovati poruku, budući da to zahteva isti uređaj i specijalni kod. 

Prve mašine „Enigma“ pojavile su se dvadesetih godina prošlog veka, ali su se najviše distribuirale u nacističkoj Nemačkoj. 

Nemci su u početku koristili mašinu sa tri rotora, ali je Poljska 1938. godine uspela da dođe do kodova. Nakon toga je dodat još jedan rotor, ali su stručnjaci iz Blečli parka, gde se nalazila glavna kriptografska jedinica Velike Britanije, 1941. godine otkrili princip rada poboljšane mašine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala