Vučić: Pobeda male, prkosne Srbije nad moćnima

© Tanjug / Dimmitrije GolAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol pobeda male, prkosne i ponosne zemlje, koja govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali da zbog toga ne smemo da budemo euforični.

„Srbija nije zemlja koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu i zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile uzdržane.

On je poručio da je ovo uspeh, ali da Srbija ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

Logo međunarodne organizacije Interpol u Lionu - Sputnik Srbija
Pobeda Srbije! Kosovo nije primljeno u Interpol

„Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosu u svetu, da razmišlja o svom ekonomskom napretku i ne sme ovu priliku da koristi ni da ponižava ni da nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinsku stranu“, rekao je Vučić.

„Ponosan sam na borbu Srbije, male zemlje bez mnogo novca i moći u svetu, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoj integritet i nezavisnost“, naglasio je Vučić.

„Mi smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu. Rezultat glasanja o prijemu takozvanog Kosova u Interpol za Srbiju je veoma dobar. Ako pogledate u prvom krugu glasanja oni čak nisu dobili ni većinu glasova. Većina zemalja nije glasala, a ne da su bili blizu dve trećine“, kazao je Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu.

To, kako je istakao, govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični.

Priština - Sputnik Srbija
Prva reagovanja Prištine na debakl

Zahvalio je onima koji su se uzdržavali dodajući da je bilo najrazvijenijih zemalja koje su se po prvi put uzdržale, koje su razumele poziciju Beograda, kao i zahvalio onima koji su bili pod velikim pritiskom.

Vučić je ukazao da je 76 zemalja u prvom krugu glasalo za Kosovo i da ćemo sa svim tim zemljama nastaviti da radimo.

„Nećemo da razvijamo neprijateljstvo, gradićemo prijateljstvo da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisnog rešenja sa Albancima, da pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa ti zemljama imati još bolje odnose. Prijateljstvo i podršku zemalja koje su pomogle nećemo nikada zaboraviti“, naglasio je on.

„Samo jedna zemlja za koju smo računali da će biti uzdržana glasala je za prijem. Sve ostalo je bilo u okviru naših računica, čak jedan bolje. Nadali smo se da će Paragvaj biti uzdržan i obavili smo razgovore sa paragvajskim rukovodstvom, ali glasali su protiv nas“, dodao je on.

Vučić je čestitao ministrima Dačiću i Stefanoviću, timu iz Dubaija je „mahnuo“, a pomenuo je i ministra odbrane Aleksandra Vulina i premijerku Anu Brnabić, koji su se borili po ovom pitanju.

„Koliko god se smejali ovi koji su govorili da je izgubljena bitka, računajući na njihov period kada su sve gubili. Danas Srbija samo pobeđuje. Ne bih da podsećam narod na njihovo traženje mišljenja od Međunarodnog suda pravde, a kako smo mi prošli pred Interpolom, ENTSO-e i drugim organizacijama“, poručio je on.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da sačuva svoj obraz i dodao da bi sve što ne bi bio kompromis u budućnosti i što bi bilo kakvo pravljenje problema predstavljalo samo kontraudarac.

„Čestitam ljudima, danas neka se raduju, mi našu ekonomiju moramo da razvijamo, da molimo Prištinu da ukine tarife i takse, da molimo EU vrši pritisak na Prištinu da se ponašaju pristojno i poštuju CEFTA i sve norme“, naglasio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala