Moskva: Imamo spremne dokaze da se „novičok“ proizvodio na Zapadu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je pripremila informacije o radu zemalja Zapada na supstancama tipa „novičok“ i ove sedmice će ih predstaviti u Tehničkom sekretarijatu OZHO, izjavio je u utorak rukovodilac Centra za analitička istraživanja na osnovu konvencija o zabrani hemijskog i biološkog oružja Viktor Holstov.
Zdanie ministerstva inostrannыh del RF na Smolenskoй-Sennoй ploщadi v Moskve - Sputnik Srbija
Rusija nikada nije razvijala ni proizvodila „novičok“

„Rusija je pripremila odgovarajuće dopune koje će biti predstavljene, po svoj prilici, ove sedmice u Tehničkom sekretarijatu. One podrazumevaju celu istoriju razvoja tog pitanja, uključujući rad u zapadnim zemljama na supstancama tipa ’novičok‘“, rekao je Holstov. 

Prema njegovim rečima, u Rusiji su pronađeni svi materijali koji potvrđuju da su u SAD, na primer, pravljene hemikalije poznate pod imenom „novičok“, kao nervno-paralitičke otrovne supstance.

„Pored toga, analizirali smo sve što je proizvedeno u toj oblasti i otkrili veliku količinu hemikalija koje su osamdesetih godina bile patentirane u SAD kao nervno-paralitičke otrovne supstance“, dodao je Holstov.

Prema njegovim rečima, do usvajanja Konvencije o zabrani hemijskog oružja i sastavljanja spiska zabranjenih hemikalija SAD su krile proizvedene supstance, bez obzira na to što su već imale informaciju da je reč o visokotoksičnim otrovnim supstancama. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala