Putin: Neće nas uvući u trku u naoružanju, navikli smo na ovakve uslove

© Foto : Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaRussian President Vladimir
Russian President Vladimir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u ovim teškim uslovima na međunarodnoj sceni u obavezi da osigura uravnotežen razvoj vojske i mornarice, ali da ne dopusti da bude uvučena u trku u naoružanju, a praksa pokazuje da su upravo u takvim uslovima ruske oružane snage i naučile da rade, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin otkrio šta je strateški potencijal Rusije, a nije oružje

„Svedoci smo da je za poslednjih nekoliko godina situacija na našoj planeti veoma teška, nažalost. U mnogim delovima sveta ona je teža nego ranije. Na primer, situacija na Bliskom istoku i u Avganistanu je daleko od stabilne, a mnogo toga je potrebno uraditi i na Korejskom poluostrvu“, rekao je Putin na sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima u Sočiju.

Pored toga, istakao je Putin, uprkos sporazumu iz Minska, vojni sukobi na jugoistoku Ukrajine ne jenjavaju, dok NATO nastavlja da povećava vojni potencijal u blizini ruskih granica, samim tim je upitan i temelj dogovora u sferi kontrole naoružanja.

„U takvim uslovima, ne dopuštajući da nas ubace u trku u naoružanju, na račun fleksibilnih i efikasnih odluka, u obavezi smo da sistematski i izbalansirano razvijamo vojsku i flotu, kako bismo bili u stanju da neutralizujemo bilo kakve pretnje. To pokazuje i rezultat koji smo ostvarili u poslednjih nekoliko godina, upravo smo u ovakvim uslovima i naučili da radimo“, naveo je.

Prioritet je, kako je precizirao, usavršavanje borbene gotovosti vojske, uzimajući u obzir iskustvo iz ratovanja u Siriji, zatim sprovođenje neplaniranih vojnih manevara, provere sistema i jedinica, kao i provera spremnosti odbrambenog sektora i drugih oblasti ekonomije.

Drugi prioritet je da se nastavi opremanje vojske i mornarice najmodernijim naoružanjem i tehnikom.

Putin je takođe rekao i da odluka Vašingtona o napuštanju Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa neće ostati bez odgovora Moskve i pozvao visoke vojne zvaničnike da pokrenu pitanje kakve bi to mere Rusije mogle biti.

„Naglasiću ponovo – spremni smo da vodimo dijalog sa američkim partnerima po tom ključnom pitanju i nadamo se da će se oni poneti odgovorno“, dodao je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala