Novi migrantski karavan kreće iz Salvadora za SAD

© REUTERS / Go NakamuraMigrantski karavan, koji putuje iz Srednje Amerike za Sjedinjene Američke Države, u Meksiku
Migrantski karavan, koji putuje iz Srednje Amerike za Sjedinjene Američke Države, u Meksiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još jedan karavan migranata sa 198 ljudi krenuo je iz Salvadora u Sjedinjene Američke Države, saopštila je agencija EFE pozivajući se na lokalne vlasti.

Prema informacijama agencije, migranti treba da pređu granicu sa Gvatemalom i Meksikom.

Kako ističe lokalni list „Prensa grafika“, ovo je već četvrti karavan koji ide ka Sjedinjenim Američkim Državama. Ukupan broj osoba koje žele da pređu američku granicu je oko sedam hiljada.

Pripadnici američke vojske u vojnoj bazi Fort Noks spremaju se da krenu u Operaciju Verni patriota. Trampova administracija najavila je da će poslati nekih pet hiljada vojnika na granicu sa Meksikom kako bi sprečili migrantski karavan da uđe u SAD. - Sputnik Srbija
SAD: Karavan na granici sa Meksikom bi moglo da „dočeka“ 15 hiljada vojnika

Američki predsednik Donald Tramp najavio je 18. oktobra da će se okrenuti vojsci i zatvoriti južnu granicu Sjedinjenih Američkih Država ukoliko meksičke vlasti ne zaustave protok ilegalnih migranata iz Srednje Amerike koji prolaze kroz ovu zemlju i žele da uđu u Sjedinjene Američke Države. Tramp je takođe naveo da vlasti u Gvatemali, Hondurasu i Salvadoru ne čine ništa kako bi sprečile ilegalnu imigraciju svojih građana u Sjedinjene Američke Države.

Krajem oktobra Tramp je naredio da se poveća vojno prisustvo na granici sa Meksikom na 15 hiljada vojnika, kako bi se zaustavio migrantski karavan. Šef Bele kuće je 9. novembra potpisao ukaz kojim se odbija azil nelegalnim migrantima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala