Pristalice autokefalnosti napale rezidenciju mitropolita Ukrajinske pravoslavne crkve

© Sputnik / StringerMitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko desetina pristalica autokefalnosti ukrajinske crkve u Dnjepropetrovskoj oblasti pokušalo je da jurišem zauzme rezidenciju mitropolita krivoroškog i nikopoljskog Jefrema, koji je veran kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC).

„Pokušali su da polome vrata zgrade i uzvikivali su uvrede krivoroškom episkopu zato što ne podržava ideju ’davanja tomosa‘ Ukrajini“, navodi se u saopštenju UPC na Fejsbuku.

Navodno su demonstranti u rukama nosili plakate sa sloganima koji pozivaju na davanje autokefalnosti, koje su okačili na kapiji i ogradi.

„Jedan od učesnika protesta, koji se predstavio kao član Desnog sektora, priznao je da nije vernik, ali da se zalaže za ideju stvaranja ’jedinstvene pomesne autokefalne crkve‘. Drugi učesnik rekao je da je za slobodnu Ukrajinu, a treći je zahtevao da vladika odustane od svog stava“, navodi se u saopštenju.

U oktobru je sveštenstvo Dnjepropetrovske eparhije izrazilo jednoglasnu podršku kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Raskol u crkvi

Vaseljenska patrijaršija je u oktobru saopštila da započinje proces davanja autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini. Patrijaršija je ukinula dekret iz 1686. godine o prenosu Kijevske mitropolije u nadležnost Moskovske patrijaršije, najavila obnavljanje svoje stavropegije (potčinjavanje direktno patrijarhu) u Kijevu i skinula anatemu koju je Ruska pravoslavna crkva bacila na ukrajinske raskolnike — Filareta Denisenka i Makarija Maletiča.

Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija
SBU zove sveštenike kanonske UPC na „razgovor”

Tu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve. Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

Kijevske vlasti očekuju da će Carigrad do kraja godine izdati tomos o autokefalnosti poglavaru „jedinstvene crkve“, koji tek treba da se izabere na „saboru ujedinjenja“. Datum tog događaja, koji iniciraju sekularne vlasti i nekanonske crkvene strukture, još nije poznat. Kanonska UPC odbija da učestvuje na „saboru“.

U septembru je posmatračka misija za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ukrajini objavila izveštaj u kojem se navodi da je u periodu od maja do avgusta izvršeno šest napada na hramove kanonske UPC, dok su krivični postupci pokrenuti za samo dva napada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala