Makron: Francuska i Nemačka da predvode jedinstveniju Evropu

© AP Photo / Michael SohnAngela Merkel i Emanuel Makron
Angela Merkel i Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron danas je pozvao da Nemačka i Francuska ulože veće napore kao saveznici u nastojanju da predvode jedinstveniju Evropu, uključujući prevazilaženje skepticizma o pitanjima kao što su evrozona i budžet.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Kuju plan: Merkelova i Makron planiraju da stvore evropsko „čudovište“

U govoru u donjem domu nemačkog parlamenta povodom odavanja pošte žrtvama rata, Makron je kazao da je najveća odgovornost na Francuskoj i Nemačkoj da okupe snage koje su za EU.

Makron je dodao da ove dve zemlje moraju da dele proces donošenja odluka i vođenja politike o spoljnim pitanjima, migraciji i razvoju, povećanju budžeta i izgradnji zajedničke strategije odbrane, javio je Rojters.

On je pozvao i da se preduzmu konkretni koraci povodom porasta antiimigrantskih, nacionalističkih partija koje jačaju u nekoliko zemalja-članica.

Makron, koji se kasnije sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u svom govoru je napomenuo da se svet nalazi na „raskrsnici“, pri čemu su nacionalistički pokreti, koji „nemaju pamćenje“, suprotstavljeni modernim i progresivnim snagama, preneo je Tanjug.

„Evropa, i unutar nje savez Francuske i Nemačke, ima obavezu da ne dozvoli da svet sklizne u haos“, zaključio je Makron.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala