Pentagon se pregrupiše, povlači vojsku zbog Rusije i Kine

© Sputnik / Vladimir Pirogov / Uđi u bazu fotografijaAmerički vojnici se ukrcavaju u vojni avion u bazi Manas pre leta za Avganistan
Američki vojnici se ukrcavaju u vojni avion u bazi Manas pre leta za Avganistan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon je doneo odluku da smanji antiterorističke snage SAD u Africi i proučava da li može da izvede slične poteze u drugim delovima sveta.

Cilj takvih mera je da se pažnja američke vojske usredsredi na Rusiju i Kinu, koje Vašington naziva pretnjama, navodi AP.

Navodi se da je u kratkom saopštenju Pentagona objavljeno da će planirano smanjenje Komande za Afriku vojske SAD za deset odsto u odnosu na sadašnjih 7.200 vojnika biti izvedeno u narednih nekoliko godina, ali da se neće odnositi na vojne operacije u Libiji, Somaliji i Džibutiju, već na države Zapadne Afrike.

Kongres SAD - Sputnik Srbija
Američki Kongres: Izgubili bismo rat od Rusije i Kine

AP navodi da Pentagon nije naveo konkretna imena zemalja u kojima će smanjiti svoje kontingente, ali agencija podseća da SAD trenutno imaju relativno male vojne grupe koje operišu u Nigeriji, Nigeru, Kamerunu i drugde.

Navodi se da je Komanda za Afriku prva regionalna američka vojna komanda koja započinje smanjenje antiterorističkih snaga, ali da se i druge, u Evropi, na Pacifiku i u drugim delovima sveta, razmatra mogućnost smanjenja trupa.

To je u skladu sa željom ministra odbrane Džejmsa Matisa da se pažnja američke vojske usredsredi više na potencijalni sukob sa Rusijom i Kinom, a manje na ratove protiv pobunjenika kao u proteklih 17 godina. To je navedeno u američkoj nacionalnoj strategiji odbrane koja je objavljena u januaru ove godine.

Navodi se da je ta strategija zasnovana na uverenju administracije predsednika SAD Donalda Trampa da je centralni izazov za američku bezbednost i prosperitet ono što se naziva ponovno strateško nadmetanje s Kinom i Rusijom. Iako se pretnje ekstremističkih grupa, kao što je DAEŠ u Siriji i Iraku, smatraju značajnim, one više nisu u glavnom fokusu američke odbrane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala