Upozorenje: Ovi lekovi za visok pritisak izazivaju rak

© Flickr / RobTablete, ilustracija
Tablete, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje lekarima i pacijentima o štetnosti lekova za visok pritisak. Lekovi koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, jer se daju svim pacijentima obolelim od hipertenzije, a sadrže aktivnu supstancu hidrohlortiazid, mogu da izazovu nemelanomski rak kože.

U vestima televizije „Prva“ objavljen je spisak od čak 32 sporna leka:

Enelapril, vivace, termikol, korace, telmipres, skopril, iruzid, nebilet, mikardis, prilazid, losar, erinorm, hemokvin, hemopres, irbenida, prilenap, prilinda, tensek, janida, ampril, kazakombi, enap, lorista, tolukombi, valsakombi, lodoz, kondiovan, monopril, enates, binevol, tritace i diunorm.

Kardiolozi kažu da se ti lekovi često prepisuju i upozoravaju pacijente da ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa lekarom.

Donacija organa - Sputnik Srbija
Kako će se u Srbiji ubuduće donirati organi

Pavle Zelić iz ALMIS-a rekao je za televiziju „Prva“ da lekovi neće biti povučeni sa tržišta i da pacijenti ne treba da prekidaju terapiju.

„Pismo je mera opreza i izdato je i u Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije. Ono nije razlog da se lek povuče sa tržišta. Povećava se oprez na mogućnost pojavljivanja ovih izuzetno retkih tipova karcinoma. Sve ovo je jedna regulatorna mera čiji je cilj da budemo oprezniji. Da lekari i pacijenti obrate pažnju i na kožu“, rekao je on.

Zelić je istakao da se primena lekova nastavlja, jer je njihova korist velika.

On je pojasnio da je hidrohlortiazid diuretik supstanca koja se široko primenjuje kod hipertenzije i raznih drugih stanja, kao i da su rezultati dve studije u Danskoj na pacijentima, koji su 11 godina koristili lekove sa tom supstancom, pokazali da je učestalost mogućnosti dobijanja nemelanomskih karcinoma kože, koji su inače izuzetno retki, neznatno povećana.

„Za planocelularni karcinom učestalost je jedan do 34 na 100.000 pacijenata, a sada se povećava 4,7 puta, a za bazocelularni od 30 do 150 na 100.000 ljudi i povećava se 1,3 puta. Promili su u pitanju i jako je mala verovatnoća“, naveo je predstavnik ALIMS-a i dodao da u Srbiji nije zabeležen slučaj pojave tih karcinoma.

Savetujemo pacijente, pre svih one koji 11 godina piju te lekove, da prate sve promene na svojoj koži i odmah obaveste lekara ukoliko primete neuobičajene pojave, rekao je on.

Ti lekovi se prepisuju, uz ostalu terapiju za lečenje visokog pritiska, obolelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikamenti spadaju u takozvane diuretike, čije se dejstvo ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala