Obuka u Vršcu: Kineski piloti stižu u Srbiju?

© AFP 2023 / WANG Zhao Kineski piloti
Kineski piloti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je zainteresovana za obuku pilota u Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu, izjavio je ambasador Kine Li Mančang tokom posete SMATSA u Vršcu.

„Kina je ogromno tržište i kada je reč o pilotima mi ćemo poslati izveštaj u Kinu da vidimo kako ćemo pokrenuti ovu saradnju. Mislim da postoji veliki prostor i veliko interesovanje za saradnju“, rekao je Li, koji je obišao Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu zajedno sa direktorom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATS) Predragom Jovanovićem.

Zastave Kine i Srbije - Sputnik Srbija
Srbija i Kina: Poslovi vredni šest milijardi dolara

Ambasador kaže da bi ta saradnja mogla da se odvija na dva nivoa, preko kineske civilne avio-kompanije, koja ima veliku potrebu za pilotima, i kineske akademije za pilote.

Li je nakon sastanka sa Jovanovićem isprobao i najsavremeniji simulator letenja, koji se koristi u završnoj fazi obuke, a zatim se sa pilotom provozao avionom „Cesna“.

Jovanović je rekao da je kineskom ambasadoru predstavio kapacitete Vazduhoplovne akademije u Vršcu i mogućnosti za obuku kineskih pilota.

„Ovo je jedinstven kompleks u ovom delu Evropu, gde su na 350 hektara smešteni sopstveni aerodrom, sa jednom betonskom i dve travnate piste, servis za održavanje vazduhoplova, škola za pilote i kontrola letenja. To je jedan zaokružen proces koji možemo da ponudimo“, naveo je Jovanović.

On je podsetio da će prema prognozama u svetu u narednih 20 godina nedostajati gotovo 800.000 pilota i da će se najviše njih tražiti u regionu Azija–Pacifik, a najviše u Kini.

„Mislim da kineskim partnerima možemo da ponudimo kvalitetnu obuku uz prihvatljivu cenu. Kineski studenti bi učili ovde u jednom prijateljskom okruženju, pošto su građani Kine ovde uvek dobrodošli“, poručio je direktor SMATS-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala