Vanredno zasedanje bezbednjaka: Svi na zadatke da se spreči egzodus Srba

© Tanjug / Rade PrelićVelika vojna vežba: 8000 vojnika na deset lokacija
Velika vojna vežba: 8000 vojnika na deset lokacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu je održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, u čijem je fokusu bilo Kosovo i Metohija, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je predsedavao sednicom, kaže da su sve službe bezbednosti — vojska i policija — dobile konkretne zadatke šta treba da preduzmu u narednom periodu.

„Iz razumljivih razloga ne mogu da vam kažem šta je to, ali se svakako preduzima sve što je u našoj mogućnosti da sprečimo neki novi egzodus našeg naroda“, rekao je Stefanović za televiziju „Prva“.

Na sednici se razgovaralo o najavljenom formiranju vojske Kosova, ali i sednici Interpola na kojoj bi trebalo da se odlučuje o prijemu samoproglašenog Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

Stefanović kaže da je na sednici sagledana celokupna bezbednosna situacija u Srbiji, sa posebnim osvrtom na dešavanja u južnoj pokrajini.

Broj tenkova, helikoptera i vojnika se ne odaje zvanično - Sputnik Srbija
Sa Havaja na Kosovo: Ko je Roj Makareg, novi komandant Bondstila koji menja Dučića

„Najviše zabrinjava najava formiranja takozvane vojske Kosova, što je u suprotnosti sa svim međunarodnim pravnim dokumentima, Rezolucijom 1244, ali i garancijama koje smo dobijali da bez Srba takva odluka neće moći da bude doneta, a glasova Srba za to nema“, istakao je on.

Dodaje da je zadatak Srbije da na ozbiljan način odgovori na sve izazove i da spreči nestabilnost i nešto što bi moglo da ugrozi bezbednost ne samo Srba na KiM, već i šire od toga.

Upitan šta Srbija još može da uradi pre nego što se, za svega nekoliko dana, u Interpolu postavi pitanje članstva Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, Stefanović kaže da se analiziraju sve države koje će doći na glasanje.

„Tu sada postoji jedna doza neizvesnosti, jer ne možete znati kako je ko glasao, pošto je glasanje tajno. Tražimo i koruptivne aktivnosti, da li neko s Kosova poklonima ili novcem pokušava da kupi te glasove“, kazao je ministar i dodao da će ti dokazi, ukoliko budu prikupljeni, biti predočeni Interpolu.

„Ukazaćemo i na to zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član Interpola, počevši od pitanja curenja podataka o teroristima, do organizovanog kriminala, koji na Kosovu cveta. Dakle, imamo dobre pravne i političke argumente, s tim da je pitanje ko je i koliko spreman da ih prihvati“, zaključio je Stefanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala