Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu

© Foto : Novosti/P. MitićSpomenik Patrijarhu Pavlu
Spomenik Patrijarhu Pavlu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom godišnjice smrti patrijarha Pavla otkriven je spomenik na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, a na inicijativu Grada Beograda i uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja. Spomenik je delo vajara Zorana Maleša.

Ispred Crkve Svetog Marka crkveni, ali i gradski zvaničnici su podsetili na lik, delo i učenje patrijarha Pavla.

Nakon otkrivanja spomenika, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković rekao je da je patrijarh Pavle u teškom vremenu iskušenja bio putokaz ispravnog života i razmišljanja.

Podsetio je da je patrijarha Pavla novinarka Studija B jednom pitala „kada će nama Srbima biti bolje“, na šta je on odgovorio „kada mi budemo bolji“.

Srpski patrijarh Pavle se moli ispod ikone Svetog Nikole. Rad umetnika Dragana Raskova Miloševića iz Kraljeva - Sputnik Srbija
Dan kada je umro patrijarh Pavle

„Danas je dan kada pokušavamo makar malo da budemo bolji, odužujući se ljudima koji su u životu grada Beograda i Srbije, ali i u životu gotovo svakoga od nas, učinili nešto značajno i dobro sa ciljem da budemo makar malo bolji. Ovo je spomenik čoveku koji se u teškom vremenu trudio da svojim činjenjem sve nas učini makar malo boljim“, istakao je Selaković.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su vernici i predstavnici crkvenog kora. Građanima se u ime Srpske pravoslavne crkve obratio episkop remezijanski Stefan. Nada se da će plato ispred Crkve Svetog Marka biti novo mesto okupljanja različitih generacija.

„Budimo ljudi“ — reči su patrijarha na koje je episkop Stefan podsetio i dodao da nam je Bog dao uslove da nam bude bolje, jer nam je dao takvog čoveka.

U ime gradskih vlasti, zamenik gradonačelnik Goran Vesić je rekao da je Beograd počastvovan što ima ovakav spomenik i istakao da je to i „obaveza i privilegija“.

„Neko će reći da smo tako ispunili obavezu prema patrijarhu, ali nismo — već kada se kao ljudi budemo ponašali u skladu sa onim kako je živeo, govorio i kako nas je učio“, zaključio je Vesić.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Milutin Folić, vajar Zoran Maleša.

Na današnji dan, pre devet godina, preminuo je patrijarh Pavle. U Pećkoj patrijaršiji ustoličen je 1994. godine.

Dok je bio patrijarh nije primao patrijaršijsku platu nego jedino penziju iz perioda dok je bio episkop raško-prizrenski.

Na sahrani patrijarha Pavla bilo je više od 600.000 ljudi. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala