„Kao što vam je rekao Putin...“: Čepurin podsetio Vučića na poruke ruskog predsednika

© Tanjug / Dragan KujundžićAleksandar Vučić i Aleksandar Čepurin
Aleksandar Vučić i Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja, poručio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Kao što je vama govorio naš predsednik (Vladimir Putin), sa naše strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju tog jako važnog pitanja“, rekao je Čepurin.

On je naveo da je Rusija zainteresovana za rešavanje kosovskog pitanja i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa.

Glavni problem je, navodi on, u tome što se briselski razgovori vode već šest godina, te da se, dok je Srbija ispunila sve postignute dogovore, to ne može reći za drugu stranu.

Svečanosti u Parizu povodom 100 godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Žestoka kritika „Figaroa“: Srbija nepravedno ponižena

Čepurin je istakao primer Zajednice srpskih opština, koja još nije formirana, te dodao da se nada da će u tom smislu biti napretka.

Ruski ambasador smatra i da bi bilo dobro da se pomogne stranama u dijalogu koji se vodi u SB UN, podsetivši da će danas biti održana sednica SB o tom pitanju.

„Situacija je takva da zahteva još više pažnje od strane SB, redovne sastanke, a ne pokušaje da se smanji rasprava“, rekao je Čepurin i dodao da će se u svakom slučaju očuvati određeni optimizam.

U obraćanjima Vučića i Čepurina, koja su bila otvorena za medije, ambasador Rusije je rekao i da je obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata značajan datum i da niko i ništa ne može da umanje doprinos Srba i srpskog naroda toj velikoj pobedi.

„Kada se kaže ’večna slava i pamjat‘ govori se o srpskim herojima u Velikom ratu“, rekao je Čepurin.

On je istakao da je poseta Vladimira Putina Srbiji od velikog značaja za odnose dve zemlje, te da je usmerena na jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima, pre svega u ekonomiji.

„Imamo dobre rezultate, ali uvek imamo mogućnost da se oni poboljšaju, pre svega u interesu naših naroda“, rekao je Čepurin i dodao da redovni kontakti svedoče i o ličnim prijateljskim odnosima između šefova dve države.

To pokazuje i želju za saradnjom, uzajamnom pomoći i očuvanjem prijateljstva, zauvek, zaključio je Čepurin.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala