Medvedev upozorava: Rusija neće učestvovati na forumu u Davosu

© Sputnik / Aleksandr Astafьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev na konferenciji o Libiji u Palermu
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev na konferenciji o Libiji u Palermu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će odustati od učešća na forumu u Davosu ukoliko se ne promene uslovi za predstavnike ruske privrede, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

„Ako ove odluke, koje su donete u vezi sa predstavnicima ruske privrede, ne budu promenjene, onda ćemo morati da donesemo odluku da vladini zvaničnici i ruske kompanije koje su vlasništvu države ne učestvuju na forumu u Davosu. Tada niko neće otići tamo“, istakao je Medvedev.

On je naveo da je sa predsednikom Švajcarske razmatrao preporuke za odustajanje predstavnika ruske privrede od učešća na forumu i predsednik je obećao da će se raspitati o ovome.

Ruski biznismen Oleg Deripaska - Sputnik Srbija
SAD zamrzle američku imovinu Deripaske

„Odluka je vrlo čudna, pa i više od toga. Upravo sam razgovarao o ovoj temi sa predsednikom Švajcarske Konfederacije i rekao da nas ovo iznenađuje, pogotovo što se radi o nevladinoj organizaciji“, objasnio je Medvedev.

„On je rekao da će se raspitati“, dodao je ruski premijer.

Ranije je list „Fajnenšel tajms“ saopštio da su tri ruska biznismena, Oleg Deripaska, Viktor Vekselberg i Andrej Kostin, obavešteni da njihovo učešće na forumu u Davosu „nije dobrodošlo“. U suštini to znači zabranu posete Davosu, iako formalno sankcije Ministarstva finansija SAD ne nameću takva ograničenja za one koji se nalaze na listi sankcionisanih osoba, istakao je FT.

Na najvišem nivou Rusija već dugo nije zastupljena u Davosu: predsednik je poslednji put posetio forum 2011. godine, a premijer 2013. godine. Međutim, svake godine, čak i nakon pogoršavanja odnosa sa zapadnim zemljama i uvođenja različitih sankcija, Rusija šalje delegaciju u Davos na čelu sa nekim od zamenika premijera, celu grupu ministara, direktora državnih banaka i državnih kompanija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala