Hamas spreman na prekid vatre „ukoliko Izrael prekine agresiju“

© REUTERS / Ibraheem Abu MustafaBorci Hamasa tokom parade povodom 27. godišnjice postojanja Hamasa u Pojasu Gaze
Borci Hamasa tokom parade povodom 27. godišnjice postojanja Hamasa u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neprijateljstva na granici Izraela i Pojasu Gaze su prekinuta. Međusobni sukobi su počeli za vikend kada su izraelske jedinice likvidirale sedmoricu militanata, a zatim palestinske snage kao osvetu pokrenule raketne napade na Izrael.

Palestinske militantne grupe najavile su da je uz podršku Egipta proglašen prekid vatre sa Izraelom u Gazi, prenosi „Skaj njuz Arabija“.

Izraelska vojska granatira Pojas Gaze - Sputnik Srbija
Palestinci ispalili 300 raketa, Izrael pokreće vojsku prema Pojasu Gaze

„Ukoliko Izrael prekine sa agresijom, moguće je da ćemo se vratiti na zajedničko razumevanje o prekidu vatre“, saopštio je politički biro Hamasa.

Nezavisno od toga, izvor koji je upućen u situaciju izjavio je za Sputnjik da će „prekid vatre između palestinskog pokreta otpora i Izraela stupiti na snagu u narednih nekoliko sati zahvaljujući uspešnim naporima Egipta da stvori most preko ambisa između sukobljenih snaga i postigne primirje“.

Najava je došla nakon što je teroristička grupa Hamas zapretila da će ispaliti rakete na izraelske gradove Biršeba i Ašdod ukoliko se nastave vazdušni napadi izraelske vojske na Gazu. 

Palestinska raketa pogađa izraelski vojni autobus (video) - Sputnik Srbija
Trenutak koji je zapalio Bliski istok: Palestinska raketa pogađa izraelski autobus (video)

Usred nedavne eskalacije sukoba Izrael je odlučio da prekine kontakte sa posrednicima, tačnije Ujedinjenim nacijama i Egiptom, o prekidu vatre u Gazi koji su izbili zbog raketnih napada, preneo je lokalni radio.

Izraelska televizija „Rešet“ saopštila je da su izraelske vlasti informisale pokret Hamas da je došlo vreme „ne za razgovore, već za ofanzivne operacije“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala