Norvešku fregatu „potopila“ Rusija

© REUTERS / NTB Scanpix/Marit HommedaNorveška fregata "Helga Ingstad"
Norveška fregata Helga Ingstad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Finski premijer Juha Sipila izjavio je da Rusija može biti umešana u situaciju sa kvarovima u radu GPS sistema za vreme NATO vežbi „Trajdent džankčer“, prenose finski mediji.

„Ovaj sistem je prilično lako onesposobiti i sasvim je moguće da Rusija stoji iza toga. Ovo je poruka svim zemljama koje učestvuju u vojnim vežbama“, izjavio je Sipila. On je objasnio da je rad sistema namerno sabotiran, a prema njegovim rečima, Rusija poseduje sva sredstva za takvu akciju. Sipila smatra da je učešće Finske u vojnim vežbama NATO-a izazvalo nezadovoljstvo u Rusiji. On je istakao da narušavanje rada GPS sistema povećava rizik od avionskih nesreća i upozorio je finske zvaničnike da se dobro pripreme za takve incidente.

Prema navodima medija, veliki kvarovi u radu GPS sistema u Finskoj zabeleženi su u petak, 9. novembra. Norveška je takođe prijavila slične kvarove. Obe zemlje smatraju da je Rusija uključena u ovu situaciju i planiraju da provedu istraživanje ovog slučaja.

Zanimljivo je da se dan ranije fregata norveške Ratne mornarice „Helga Ingstad“ sudarila sa grčkim tankerom i na pola potonula. Ovo nije iznenađujuće s obzirom da je zapremina tankera više od 110 hiljada tona, a zapremina fregate 5.290 tona. Kao što je poznato, na tankeru je iz nekog razloga bio isključen transponder, koji je nakon sudara neočekivano počeo da radi. Moguće je da će i za to biti okrivljena Rusija. Međutim, na videu sa polupotopljene fregate je vidljivo da je brod oštećen sa desne strane, što znači da je do sudara došlo zbog greške mornara koji su trebali ustupiti prolaz brodu koji je dolazio sa njihove desne strane.

Ministarstvo pravde Rusije - Sputnik Srbija
Moskva ne priznaje jurisdikciju SAD u slučaju „mešanja u izbore“

U Kremlju ništa nije poznato o navodnoj umešanosti Rusije u rad satelitskih navigacionih sistema GPS za vreme vojnih vežbi NATO-a koje se završavaju ove nedelje. O tome je saopštio sekretar za štampu predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, koji je izjavio da bi u vezi ove situacije trebalo kontaktirati stručnjake ili Ministarstvo odbrane, pri čemu je naglasio da postoje tendencije da se Rusija okrivi za sve smrtne i druge grehove, za šta ne postoje dokazi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala