Peskov o izborima u Donbasu: DNR i LNR moraju da osiguraju svoju bezbednost

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaBrojanje glasačkih listića u Donjeckoj Narodnoj Republici
Brojanje glasačkih listića u Donjeckoj Narodnoj Republici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj se sa razumevanjem odnosi prema potrebi za održavanjem izbora u Donbasu, jer su samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska (DNR i LNR) prinuđene da rešavaju nasušna pitanja opstanka i socijalne stabilnosti, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Mi se s razumevanjem odnosimo prema održavanju ovih izbora“, rekao je Peskov. „Radi se o dve republike koje je Ukrajina odbacila i koje se nalaze u stanju apsolutnog embarga“.

On je naglasio da „ukrajinska strana ne realizuje Minske sporazume“, pa da u ovim uslovima, otežanim opasnošću vojnog scenarija, „ove republike nemaju drugog izbora nego da se samoorganizuju kako bi obezbedile sopstveno postojanje, život i društvene obaveze prema ljudima koje je njihova zemlja odbacila“.

Agitacija u Donbasu - Sputnik Srbija
Donbas izabrao svoje nove lidere

Peskov nije komentarisao pitanje stepena uticaja Moskve na LNR i DNR, nazvavši ga „veoma apstraktnim“. „Republikama je potrebno da organizuju svoje živote, moraju da osiguraju svoju bezbednost“, istakao je portparol ruskog predsednika.

„Starcima je potrebna penzija, pacijentima su potrebni lekovi, medicinske usluge, potrebno je osigurati red i zakon, itd. Malo je verovatno da neko može da primora ili ubedi ove republike da odustanu od ovih prioritetnih mera, bilo da je to Rusija ili neka druga zemlja“.

Ipak, on je uverio da je „Rusija učinila i namerava da učini sve što je moguće i sve što se od nje zahteva, kako bi se osigurala realizacija Minskih sporazuma, jer je to jedina osnova za rešavanje situacije u jugoistočnoj Ukrajini“.

Predstavnik Kremlja je izjavio da mu nije poznato da li će predsednik Rusije čestitati novim liderima na pobedi na održanim izborima.

Međunarodni posmatrač na biračkom mestu u Lugansku na izborima za predsednika i poslanike Narodnog saveta Luganske Narodne Republike - Sputnik Srbija
Zatvorena biračka mesta u Lugansku i Donjecku

U nedelju, 11. novembra, u Donbasu su održani izbori za predsednike DNR i LNR, kao i poslanike njihovih parlamenta, narodnih saveta. Prema rezultatima prebrojavanja 100 odsto glasačkih listića, v. d. predsednika LNR Leonid Pasečnik osvojio je 68,3 odsto glasova birača, a v. d. DNR Denis Pušilin osvojio je 60,85 odsto. Na izborima za Narodne savete u LNR, pokret Mir Lugansku je osvojio 74,13 odsto glasova, a u DNR, pokret Donjecka republika dobio je podršku 72,5 odsto birača koji su glasali.

Odziv na izborima je bio izuzetno veliki. U LNR je izlaznost bila 77 odsto, a u DNR je dostigla 80,1 odsto od ukupnog broja birača.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala